Titkos fűszerezés

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 11. 16. 08:00

Azokat az indiai ételeket, amelyek alapvetően jóval fűszeresebbek az európai ízvilágnál, nem lehet az otthoni receptek szerint főzni – mondja Lucas Patole, a budapesti Lumbini teaház konyhafőnöke. – Ezeket általában kevésbé csípős változatban készítjük, bár az átlagos magyar gyakorlathoz képest még ezeknél is feltüntetjük az étlapon, hogy csípősebb, fűszeresebb a fogás. Egyébként az indiai konyha legfontosabb eleme a fűszerezés, az igazi séfek kifejezetten titokban tartják, milyen alkotóelemekkel dolgoznak, milyen arányban használják a borsot, kurkumát, kardamomot, gyömbért.
Szerencsére Magyarországon már minden szükséges ízesítőt be lehet szerezni, így semmi akadálya nincs annak, hogy megmutathassuk az indiai gasztronómia minden elemét – például a curryt, amit Indiában a szakácsok, a háziasszonyok nem vásárolnak boltokban, hanem mindenki saját magának készíti el otthon. Itt Európában azonban minden beszerezhető, nem csak ételalapanya-gok, de az indiai éttermekben sört is kóstolhat az, aki érdeklődik az ottani ízek után.

Kapcsolódó cikkeink