Titkok, ízek, receptek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 14:47
🎧 Hallgasd a cikket:

Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a „DCJ Stílusgyakorlat” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd váci cukrász nyerte az „Álmodozó” fantázianevű kreációjával.

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg az ipartestület, Dobos C. József hungarikummá nyilvánított ikonikus remekműve, valamint a világhírű mester munkássága előtt tisztelegve. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal éppen 140 évvel ezelőtt, 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.

Az első zsűrizési körben 34 tortát értékelt a zsűri, melyek közül hat versenymunkát juttatott tovább. A nevező cukrászok kreativitását dicséri, hogy az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. A borok közül a kadarka volt a legnépszerűbb, és természetesen a gyümölcspálinkák is szép számmal kerültek a receptekbe.

A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli – jellemezték alkotásukat a győztes édesség készítői, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) –, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is.

A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandulapraliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé. A torta alsó részébe még mandulanugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Vadszüreti csábítás” torta lett, és egy Csokoládé Akadémia tanfolyam részvételi lehetőséget is nyert ezzel. A harmadik helyen a „Fürtös menyecske” torta, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett, akik a Kézműves Cukrászatért Alapítvány képzésére kaptak utalványt különdíjként.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese a váci Édes Vonal Cukrászda cukrászának, Kovács Alfrédnak az Álmodozó nevű alkotása lett. Az „Álmodozó” békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chia­magos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret. Egy szelet torta energiatartalma csupán 231 kcal, szénhidrátértéke 13,7 g.

Kapcsolódó cikkeink