Tizenegy magyar bor a VinCE 2012 borrendezvényen

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 05. 12:08

Tizenegy magyar és ugyanennyi külföldi csúcsbor vesz részt az idei VinCE Budapest borrendezvényre meghirdetett, március 23-i vakkóstoláson, amelynek nemzetközi bíráló bizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vesz.

A Franciaországban élő angol borszakértő kezdeményezésére létrejött, később Judgment of Paris (Párizsi ítélet) néven elhíresült vakkóstolón nagy francia és amerikai borok versengtek, és addig elképzelhetetlen módon mindkét kategóriát kaliforniai tételek nyerték. Az 1976 óta többször megfilmesített “borcsatához” hasonlót Magyarországon még nem rendeztek – mondta el az MTI-nek a VinCE Budapest 2012 főszervezője.

Németh Ágnes beszámolója szerint a tizenegy magyar csúcsbor a hozzájuk illő külföldi tételekkel száll majd versenybe a nagyszabású borrendezvény szakmai napján, március 23-án. A borokat “sosem látott össztapasztalattal rendelkező”, három Master of Wine-nal felálló nemzetközi zsűri bírálja el, melyben Steven Spurrier mellett Josef Schuller (Ausztria), Frank Smulders (Hollandia), Peter McCombie (Egyesült Királyság), Tony Aspler (Kanada), Taner Ögütoglu (Törökország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország) kap helyet.

Mint Németh Ágnes hozzátette, ezen a napon tartják meg a legnevesebb hazai pálinkaverseny, a HunDeszt idei eredményhirdetését is.

Március 24-én és 25-én több mint 110 hazai és külföldi pincészet borait kóstolhatja a nagyközönség, a főszervező azonban hangsúlyozta: a mennyiség helyett a minőséget helyezték előtérbe, ezért csak olyan pincék vehetnek részt a kiállításon, amelyek borai a VinCE Magazinban vagy elődjében, a magyarországi Decanterben négy- vagy ötcsillagos minősítést értek el.

Első alkalommal lesz villányi cabernet franc-terasz, többek között a Bock, a Gere Attila, a Malatinszky, a Tiffán és a Vylyan pincészet boraival, de a közös bemutatkozás mellett döntött a Pannon Bormíves Céh is, amely mások mellett a tokaji Árvay, a szekszárdi Dúzsi, a balatonfüredi Figula Pincészet, a szekszárdi Heimann, az egri St. Andrea Szőlőbirtok és a szekszárdi Vida pincészeteket fogja össze.

A rendezvény komoly figyelmet fordít a környékbeli országokkal építendő kapcsolatokra, így nemcsak borkereskedők és szakírók, hanem termelők is szép számmal érkeznek Közép-Európából. Idén nagy számban képviseltetik magukat az erdélyi, partiumi és Románia más részéről jelentkező pincészetek, de a látogatók találkozhatnak például szlovén vagy vajdasági borokkal is.

Első alkalommal érkezik orosz pincészet – a Myskhako Estate Winery, amely a Fekete-tenger melletti Krasznodar régióból szállítja Vlagyimir Putyin kedvenc borát -, és nem hiányoznak a nagy nyugat-európai, illetve újvilági borvidékek sem.

Borokon kívül egyéb gourmet termékek – például sajtok, olívaolajak és különleges kolbászok – ugyancsak helyet kapnak a rendezvényen. A kiállítás mellett a borkedvelők ültetett kóstolókon, mesterkurzusokon és interaktív workshopokon kóstolhatnak és tanulhatnak neves magyar és külföldi szakemberektől.

A rendezvény részletes programját a vincebudapest.hu honlapon találják meg az érdeklődők. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink