Tisztelet komlónak, avagy mitől mások a nem „globalizált” sörök?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 26. 10:11

Sokszor érezzük, hogy a globalizáció csúnyán kibabrált a sörkultúrával, amikor letarolta a sokféleséget és egyneműsítette a világ söreit, de félre a borongással! – fogalmaz a 6. Magyar Főzdefeszt szervezői által készített, kiáltványnak is beillő sajtóanyaga. A komlóról írt gondolataikból válogattunk:

Tisztelet komlonak, avagy mitol masok a nem globalizalt sorok 1

A globalizáció mostantól nekünk dolgozik! A komlószüret világméretű ünneppé vált, és ma már a hazai sörfőzők is szinte szabadon válogatnak a világ különféle termőhelyein szüretelt komlókból.
Az Új-Zélandi Galaxy komló a Távoli Galaxissal már beírta magát a hazai sörtörténelembe, nemkülönben a Wai-iti és a Waimea, melyek szintén a Csendes Óceán gyümölcseit idézik fel a sörben. De nem csak ennek lehet örülni: a közelebbi komlóvidékek is felébredtek és hatalmas komlónemesítési hullám indult be.
Bajorországban, hogy az ezeréves komlótermesztési hagyomány lépést tarthasson a mai elvárásokkal, és ma már Hallertauban is termesztenek amerikai eredetű és ízvilágú citrusos komlókat.

De mielőtt átesnénk a ló túloldalára: nem csak újvilági komlókkal lehet jó sört készíteni. A miskolci Zip’s például ritkán használ ilyesmit, mégis egyre jobbak a söreik, köztük a hazánkban egyedül általuk főzött belga aratósörrel, a könnyű és pezsgő Saisonnal, amit a klasszikus East Kent Golding komlóval fűszereznek, illetve a szezonális Oktoberfest sörrel, ami az egyik legfinomabb bajor komlót, a Perlét kapja. Hagyományos európai komlókban gondolkodni legalább annyira hitvallás, mint újvilágiakat használni. A Bázis Sörfőzde egyenesen ContinentALE-nek nevezi a kontinentális komlóktól keserű ale-jét.

A komlózás módszerei is finomodnak hazánkban, a hidegkomlózás (amikor a könnyed, virágos aromák megtartása érdekében nem forraljuk fel a komlót) ma már csak szándék kérdése, és készülnek sörök folyamatos komlózással.

Komlószüretre fel! Ha már nem nyúlnak az égbe a komlópalánták a Kálvin téren, ezért személyesen nem igazán tudunk komlót szedni, akkor legalább a szánkkal segítsük a munkájukat – ne szedjék hiába! Hátha lassan beindul a magyar komlótermesztés és nekünk is sikerül kitenyészteni egy izgalmas hazai faját, melyért majd új-zélandi sörfőzők fognak sorban állni a nemzetközi komlópiacon.

Tisztelet komlonak, avagy mitol masok a nem globalizalt sorok 2

Tisztelet komlonak, avagy mitol masok a nem globalizalt sorok 3

Kapcsolódó cikkeink