Tirpák fesztivál és hungarikumok találkozója Nyíregyházán
Huszonnégy szakácscsapat negyven féle ételből tizenháromezer adagot készít a szombati nyíregyházi Tirpák fesztiválon és hungarikumok találkozóján – közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.
Ulrich Attila, a város alpolgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel a várost újratelepítő tirpákokra, a tót, szlovák ajkú lakosokra emlékeznek, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre költöztek be és hozták létre a ma is létező bokortanyák világát a környéken.
A tirpákok hagyományos, kedvelt ételkülönlegességeiből mindet megfőzik, megsütik a fesztiválon.
A város központjában, a Kossuth Lajos téren szombaton 10 órakor kezdődik a gasztronómiai show, melyet éjfélig tartó kulturális program egészít ki. A szórakoztatásról néptánc- és népzenei, valamint moderntánc együttesek gondoskodnak, majd a nyíregyházi születésű színművész, Mészáros Árpád Zsolt és Vastag Csaba koncertje, valamint éjfélkor retro diszkó zárja a műsort.
Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és környéke regionális szervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a tirpák ételek közül elkészítik például a kukoricakásából főzött görhét, a kelt tésztás pipiskét, a tirpák tarhonyát, tekercset, parasztos sztrapacskát és sütnek lapcsánkába töltött pecsenyét is.
Feltálalják továbbá a paprikás krumplis és szilvalekváros lángost, a füstölt oldalasos káposztalevest, a káposztás csirkét, házi cipóban a körmös-csülköst, illetve a babos káposztát, de főznek demecseri töltött káposztát és karcagi birkapörköltet is. Sütemények számtalan változata készül, így kemencés kalács, mákos-diós kőttes, bobájka, fánk, héjas tészta, csöröge, tökös béles, óriáspalacsinta, sőt még mákos tengeri is.
Az ételeket bárki megkóstolhatja, kedve szerint válogathat, csakúgy mint a hungarikumokból, az akácmézből, a csabai és gyulai kolbászból, valamint tokaji bor, eredetvédett szabolcsi alma, szilva és meggypálinka, hagyományos szíkvíz is kerül az asztalra. A kalocsai és a matyó népművészeti termékekből ugyancsak lesz bemutató, illetve kiállítják a tirpák népi háztartási eszközöket, s azok – például a tejes köcsög, a laskaszűrő, a pamnyicska, a háromlábú öntöttvas edény -használatához a Sóstói Múzeumfalu munkatársai adnak tanácsokat az érdeklődőknek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Országos kutatás: ezek a magyarok kedvenc fogásai
Bár többé-kevésbé nyitottak az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >Díjemelés a Magyar Postánál: ennyibe kerülnek majd a leggyakoribb postai szolgáltatások 2025-ben
A Magyar Posta célkitűzése továbbra is az, hogy hatékonyan és…
Tovább olvasom >Nébih: rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat hívott vissza az LPP Hungary Kft.
A SINSAY márkájú, rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat a termékről leváló fóliaréteg…
Tovább olvasom >