Tirpák fesztivál és hungarikumok találkozója Nyíregyházán
Huszonnégy szakácscsapat negyven féle ételből tizenháromezer adagot készít a szombati nyíregyházi Tirpák fesztiválon és hungarikumok találkozóján – közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.
Ulrich Attila, a város alpolgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel a várost újratelepítő tirpákokra, a tót, szlovák ajkú lakosokra emlékeznek, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre költöztek be és hozták létre a ma is létező bokortanyák világát a környéken.
A tirpákok hagyományos, kedvelt ételkülönlegességeiből mindet megfőzik, megsütik a fesztiválon.
A város központjában, a Kossuth Lajos téren szombaton 10 órakor kezdődik a gasztronómiai show, melyet éjfélig tartó kulturális program egészít ki. A szórakoztatásról néptánc- és népzenei, valamint moderntánc együttesek gondoskodnak, majd a nyíregyházi születésű színművész, Mészáros Árpád Zsolt és Vastag Csaba koncertje, valamint éjfélkor retro diszkó zárja a műsort.
Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és környéke regionális szervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a tirpák ételek közül elkészítik például a kukoricakásából főzött görhét, a kelt tésztás pipiskét, a tirpák tarhonyát, tekercset, parasztos sztrapacskát és sütnek lapcsánkába töltött pecsenyét is.
Feltálalják továbbá a paprikás krumplis és szilvalekváros lángost, a füstölt oldalasos káposztalevest, a káposztás csirkét, házi cipóban a körmös-csülköst, illetve a babos káposztát, de főznek demecseri töltött káposztát és karcagi birkapörköltet is. Sütemények számtalan változata készül, így kemencés kalács, mákos-diós kőttes, bobájka, fánk, héjas tészta, csöröge, tökös béles, óriáspalacsinta, sőt még mákos tengeri is.
Az ételeket bárki megkóstolhatja, kedve szerint válogathat, csakúgy mint a hungarikumokból, az akácmézből, a csabai és gyulai kolbászból, valamint tokaji bor, eredetvédett szabolcsi alma, szilva és meggypálinka, hagyományos szíkvíz is kerül az asztalra. A kalocsai és a matyó népművészeti termékekből ugyancsak lesz bemutató, illetve kiállítják a tirpák népi háztartási eszközöket, s azok – például a tejes köcsög, a laskaszűrő, a pamnyicska, a háromlábú öntöttvas edény -használatához a Sóstói Múzeumfalu munkatársai adnak tanácsokat az érdeklődőknek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Kamatból több a haszon, mint húsból – a Pick Szeged eredményeinek új arányai
Látszólag szerény növekedés jellemezte 2024-ben a Pick Szeged Zrt. működését,…
Tovább olvasom >Auchan: csökkenő bevételek mellett is megsokszorozott nyereség 2024-ben
Látványos nyereségnövekedéssel zárta a 2024-es üzleti évet az Auchan Magyarország:…
Tovább olvasom >