Tirpák fesztivál és hungarikumok találkozója Nyíregyházán
Huszonnégy szakácscsapat negyven féle ételből tizenháromezer adagot készít a szombati nyíregyházi Tirpák fesztiválon és hungarikumok találkozóján – közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.
Ulrich Attila, a város alpolgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel a várost újratelepítő tirpákokra, a tót, szlovák ajkú lakosokra emlékeznek, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre költöztek be és hozták létre a ma is létező bokortanyák világát a környéken.
A tirpákok hagyományos, kedvelt ételkülönlegességeiből mindet megfőzik, megsütik a fesztiválon.
A város központjában, a Kossuth Lajos téren szombaton 10 órakor kezdődik a gasztronómiai show, melyet éjfélig tartó kulturális program egészít ki. A szórakoztatásról néptánc- és népzenei, valamint moderntánc együttesek gondoskodnak, majd a nyíregyházi születésű színművész, Mészáros Árpád Zsolt és Vastag Csaba koncertje, valamint éjfélkor retro diszkó zárja a műsort.
Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és környéke regionális szervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a tirpák ételek közül elkészítik például a kukoricakásából főzött görhét, a kelt tésztás pipiskét, a tirpák tarhonyát, tekercset, parasztos sztrapacskát és sütnek lapcsánkába töltött pecsenyét is.
Feltálalják továbbá a paprikás krumplis és szilvalekváros lángost, a füstölt oldalasos káposztalevest, a káposztás csirkét, házi cipóban a körmös-csülköst, illetve a babos káposztát, de főznek demecseri töltött káposztát és karcagi birkapörköltet is. Sütemények számtalan változata készül, így kemencés kalács, mákos-diós kőttes, bobájka, fánk, héjas tészta, csöröge, tökös béles, óriáspalacsinta, sőt még mákos tengeri is.
Az ételeket bárki megkóstolhatja, kedve szerint válogathat, csakúgy mint a hungarikumokból, az akácmézből, a csabai és gyulai kolbászból, valamint tokaji bor, eredetvédett szabolcsi alma, szilva és meggypálinka, hagyományos szíkvíz is kerül az asztalra. A kalocsai és a matyó népművészeti termékekből ugyancsak lesz bemutató, illetve kiállítják a tirpák népi háztartási eszközöket, s azok – például a tejes köcsög, a laskaszűrő, a pamnyicska, a háromlábú öntöttvas edény -használatához a Sóstói Múzeumfalu munkatársai adnak tanácsokat az érdeklődőknek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >