Tévesen és félreértehően keveri bele a sajtó a közétkeztetést a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program túlárazásaiba
A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) közleménye.

Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke
Az egyik hazai hírportálon megjelent cikkben az Integritás Hatóság 2024. október 4-i közleményére hivatkozással tévesen és értelmezhetetlenül a közétkeztetési szektort helyezték fókuszba. A cikk szerint a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) vizsgálata túlárazásokat állapított meg. Miközben az ilyen visszaéléseket messzemenőkig elítéljük, a KÖZSZÖV felhívja a figyelmet arra, hogy a RSZTOP nem egyenlő a közétkeztetéssel, és az ilyen tévedés rendkívül sokat árt a magyar közétkeztetési szektornak!
A magyar közétkeztetés elsősorban intézményi, munkahelyi ellátás keretében szolgáltat, szemben RISZTOP keretében zajló, rászoruló családokat élelmiszercsomagokkal ellátó operatív programmal.
A közétkeztetésben szolgáltatók több tízezer munkavállalója naponta és folyamatosan milliós nagyságrendben látja el a fogyasztóit, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban bentlakásos intézményekben és munkahelyeken. Esetükben kizárt a cikkben citált visszaélés lehetősége, lévén, hogy magáncégekként, önkormányzati, intézményi, munkahelyi fenntartású étkeztetőként, piaci alapú elszámolásban finanszírozzák a beszerzéseket, azok semmiféle állami szektorral nem hozhatók összefüggésbe.
2024.11.06
Zoltai Anna
elnök
Kapcsolódó cikkeink
Ki a forradalmár a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerülésének előmozdítására indított…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >A fenntartható közétkeztetés áll a Közétkeztetési Szakácsverseny fókuszában
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ), ahol…
Tovább olvasom >További cikkeink
Együttműködési megállapodást kötött az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az MKIK
Együttműködési megállapodást kötött az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK)…
Tovább olvasom >Filantróp megközelítéssel
Jelentős előrelépést ért el a munkaerőpiaci befogadás előmozdítása terén a…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >