Tévesen egészségtelennek tartott ételek
A hazipatika.com 10 olyan terméket is felsorol, melyről eddig azt hihettük, hogy egészségtelenek, pedig erről szó sincs.
A kávé mértékkel fogyasztva kifejezetten jót tesz az idegrendszerünknek, fokozza szellemi képességeinket, sőt, szervezetünk demenciával és Alzheimer-kórral szembeni védelmét is fokozza.
Egy közepes méretű burgonya fedezi napi C-vitamin szükségletünk felét, B6-szükségletünk 30 százalékát és kálium-szükségletünk egynegyedét. Ezen kívül még kalcium, magnézium, foszfor, cink és B-vitaminok is található benne. A frissebb krumplinak ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe is, mint a kevésbé frisseknek.
A proteinben és hasznos zsírokban gazdag tojás hosszú időre lakat jól minket.
A mogyoróvaj tele van fehérjékkel, magnéziummal, káliummal, E-vitaminnal, antioxidánsokkal és rostokkal. Ugyanakkor érdemes okosan választanunk, ugyanis számos márka kapható, ezek közül pedig sokban található cukor és számos más nem túl egészséges hozzávaló.
A babkonzervnek jelentősen nagyobb nátrium-tartalma lehet a benne található folyadék miatt, úgyhogy erre érdemes figyelni: viszont gyomrunkat remek állapotban tarthatjuk a babbal annak magas fehérje- és rosttartalma miatt.
A tetszés szerint ízesíthető, nem zacskóban kipattogtatott popcornnak nagyon alacsony a kalóriatartalma.
A zsíros tej nem egészségtelen és sokkal több tápanyag található benne, mint a sovány változatban.
A joghurt legnagyobb problémája az adalékanyag, a színezék és ízesítés: ideje lecserélni a sovány és cukros változatokat zsírosabb, természetes vagy görög joghurtokra. Ha nem bírjuk ki ízesítés nélkül, vágjunk bele gyümölcsöket vagy keverjük össze befőttel.
A sófogyasztás egészségtelen mértékét a feldolgozott ételeknek köszönhetjük, úgyhogy kezdjünk csak rászokni arra, hogy otthon főzünk és garantáltan kevesebb sóra lesz szükségünk. Érdemes kipróbálni esetleg a himalájai kristálysót, amiben 84-féle ásványi anyag található (csak az összehasonlítás kedvéért: az asztali sóban csak négyféle van).
A kókuszolaj könnyedén emészthető zsírsavakat tartalmaz, amelyek szervezetünkben zsírégető ketonokká alakulnak; emellett pedig immunrendszerünket is serkenti. (hazipatika.com)
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Nincs már olyan, hogy olcsó kávé
Bár a kávéárak emelkedésének köszönhetően az ital fogyasztása csökkent, a…
Tovább olvasom >KávéBár Bazár rekordszámú kiállítóval
Rekordszámú kiállító érkezik a 15. KávéBár Bazárra, amely a kóstolók…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >