Tévesen egészségtelennek tartott ételek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 23. 11:00

A hazipatika.com 10 olyan terméket is felsorol, melyről eddig azt hihettük, hogy egészségtelenek, pedig erről szó sincs.

A kávé mértékkel fogyasztva kifejezetten jót tesz az idegrendszerünknek, fokozza szellemi képességeinket, sőt, szervezetünk demenciával és Alzheimer-kórral szembeni védelmét is fokozza.

Egy közepes méretű burgonya fedezi napi C-vitamin szükségletünk felét, B6-szükségletünk 30 százalékát és kálium-szükségletünk egynegyedét. Ezen kívül még kalcium, magnézium, foszfor, cink és B-vitaminok is található benne. A frissebb krumplinak ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe is, mint a kevésbé frisseknek.

burgonya

A proteinben és hasznos zsírokban gazdag tojás hosszú időre lakat jól minket.

A mogyoróvaj tele van fehérjékkel, magnéziummal, káliummal, E-vitaminnal, antioxidánsokkal és rostokkal. Ugyanakkor érdemes okosan választanunk, ugyanis számos márka kapható, ezek közül pedig sokban található cukor és számos más nem túl egészséges hozzávaló.

A babkonzervnek jelentősen nagyobb nátrium-tartalma lehet a benne található folyadék miatt, úgyhogy erre érdemes figyelni: viszont gyomrunkat remek állapotban tarthatjuk a babbal annak magas fehérje- és rosttartalma miatt.

A tetszés szerint ízesíthető, nem zacskóban kipattogtatott popcornnak nagyon alacsony a kalóriatartalma.

A zsíros tej nem egészségtelen és sokkal több tápanyag található benne, mint a sovány változatban.

A joghurt legnagyobb problémája az adalékanyag, a színezék és ízesítés: ideje lecserélni a sovány és cukros változatokat zsírosabb, természetes vagy görög joghurtokra. Ha nem bírjuk ki ízesítés nélkül, vágjunk bele gyümölcsöket vagy keverjük össze befőttel.

A sófogyasztás egészségtelen mértékét a feldolgozott ételeknek köszönhetjük, úgyhogy kezdjünk csak rászokni arra, hogy otthon főzünk és garantáltan kevesebb sóra lesz szükségünk. Érdemes kipróbálni esetleg a himalájai kristálysót, amiben 84-féle ásványi anyag található (csak az összehasonlítás kedvéért: az asztali sóban csak négyféle van).

A kókuszolaj könnyedén emészthető zsírsavakat tartalmaz, amelyek szervezetünkben zsírégető ketonokká alakulnak; emellett pedig immunrendszerünket is serkenti. (hazipatika.com)

Kapcsolódó cikkeink