Tetra Pak: fenntartható pályán az italos karton csomagolás gyártása

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 26. 10:56

Befagyasztja széndioxid-kibocsátását, tovább szigorítja környezet központú beszerzési politikáját, növeli a gyárain belül képződött hulladék újrahasznosítási arányát, bővíti a fenntartható forrásból származó termékek volumenét termékportfoliójában a Tetra Pak. A világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyag-gyártó vállalata, a Tetra Pak bejelentette, hogy 2020-ban is a 2010-es szinten tartja gyárai széndioxid kibocsátását és erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a jelenlegi italos kartondoboz újrahasznosítási arányt az évtized végéig megduplázza. Ezek a tíz évre előremutató célkitűzések részei a cég új környezetvédelmi programjának, melyet azért hoztak létre, hogy a csomagolóanyagokat teljes mértékben újrahasznosított anyagokból készíthessék, a hulladéktermelést nullára szorítsák, valamint minimalizálják a vállalat öko-lábnyomát.

A környezetvédelem stratégiai fontosságú a Tetra Pak számára, mivel ennek a tevékenységnek mind üzleti, mind társadalmi szempontból meghatározó szerepe van. A ma bejelentett célokkal a Tetra Pak jól példázza olyan csomagolási megoldások gyártása iránti elkötelezettségét, amelyek mind önmaga, mind partnerei számára fenntartható növekedést biztosítanak.

· Klíma: Miközben fenntartja folyamatos növekedését, a Tetra Pak 2020-ban is a 2010-es szinten tartja gyárai széndioxid kibocsátását. A tervezett 5%-os összesített éves növekedési ütem mellett mindez 40%-os fajlagos CO2 kibocsátás-csökkentést jelent. Ezek a törekvések nem csak a Tetra Pak üzemeinek, hanem a cég ellátási láncában résztvevő partnereinek károsanyag kibocsátását is érinti, ami azt jelenti, hogy a vállalat felkéri beszállítóit a közösen meghatározott CO2 kibocsátás csökkentési célok elérésére.


· Újrahasznosítás: Annak érdekében, hogy értékes nyersanyagot biztosítson számos új termék gyártásához, a Tetra Pak elkötelezi magát, hogy 2020-ra megduplázza a hulladékká vált italos kartondobozok újrahasznosítási arányát. A tervezett 5%-os összesített éves növekedés mellett ez azt jelenti, hogy 2020-ban már több mint 100 milliárd darab használt italos kartondobozt hasznosítanak majd újra. Ezt a célkitűzést a teljes újrahasznosítási folyamat szereplőinek aktív bevonásával – kezdve a technológiai fejlesztésektől, a hatékony visszagyűjtési és szelektálási rendszereken át a fogyasztók tudatosságának növeléséig – valósítja meg a vállalat.

· Felelősségteljes beszerzések: A Tetra Pak 2012-ig 50%-ra, 2020-ra pedig 100%-ra kívánja növelni a Forest Stewardship Council™ (FSC™) által tanúsított kartonok felhasználási arányát. A Tetra Pak szorosan együttműködik beszállítóival és partnereivel annak érdekében, hogy minél több, FSC által minősített beszállítótól vásárolja a farostokat. 2011-ben a tervek szerint 16 milliárdra, a 2010-es évi duplájára nő azon italos kartondobozoknak a száma, amelyeken feltüntethetik az FSC tanúsítványt igazoló védjegyet.

· Fenntartható termékek: A Tetra Pak arra törekszik, hogy termékeit 100%-ban megújuló anyagokból állítsa elő. A cég által gyártott dobozok jelentős része már most is megújuló anyagból, farostokból készül, de a vállalat további fontos lépéseket tesz annak érdekében, hogy italos kartondobozai minél nagyobb arányban tartalmazzanak megújuló forrásból származó anyagokat. A cég egy brazil, zöld polietilént gyártó vállalattal szerződött annak érdekében, hogy 2011-től piacra dobja nádcukor alapú, újrahasznosítható polimert tartalmazó kupakját.

“A Tetra Pak világos környezetvédelmi célokat határozott meg” – mondta Dennis Jönsson a Tetra Pak elnök-vezérigazgatója. „Ezen célok elérése igazi kihívást jelent a vállalat számára, de ennek érdekében készek vagyunk újító gondolatainkat, szakértelmünket és elkötelezettségünket bevetni. Újfent emeljük a lécet, mert vállalatunk és partnereink számára a környezetvédelmi törekvések kulcsfontosságúak a nyereségesség fenntartása szempontjából” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A Tetra Pak már az 1970-es évek elejétől vezető szerepet tölt be az energia-, nyersanyag- és hulladékhatékonyság-szemléletű környezetvédelmi törekvések terén, amelyek az egyre komplexebb kihívást okozó klímaváltozást hivatottak megelőzni. A Tetra Pak a hónap elején jelentette be, hogy teljesítette, sok tekintetben pedig túlteljesítette azon környezetvédelmi célkitűzéseit, amelyeket a 2005 és 2010 közötti időszakra határozott meg.

· Egy független vizsgálat auditált adatai szerint, a megújuló energiaforrások használatának és a hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően a Tetra Pak 12,9%-kal csökkentette abszolút széndioxid-kibocsátását (30%-os fajlagos csökkenés) az elmúlt 5 évben, miközben termelését 23%-kal növelte.

· 2010-ben a Tetra Pak által felhasznált papír 40%-a származott az FSC által tanúsított forrásból, mely 8,5 milliárd darab FSC által minősített italos kartondobozt jelent.

· 2010-ban több mint 30 milliárd darab Tetra Pak által gyártott italos kartondoboz került újrahasznosításra, mely a 2002-es adatokhoz képest kétszeres növekedést jelent. Így 473.000 tonnányi papír hulladék válhatott új termékké az elmúlt évben.

Kapcsolódó cikkeink