Tetemes külkereskedelmi aktívum január-februárban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 05. 00:00

2010. január–februárban a külkereskedelmi termékforgalom exportban 17, importban 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát – jelenti a KSH. A külkereskedelmi aktívum 178 milliárd forint (664 millió euró) volt.

A részletes adatok megegyeznek az áprilisban közölt előzetes mutatókkal.
Az év első két hónapjában a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene csaknem negyedével, a behozatalé több mint ötödével nőtt az elmúlt évben regisztrált alacsony bázisszinthez viszonyítva.
Főbb felvevő piacaink Nagy-Britannia, Németország és Szlovákia volt, míg a behozatal nagyrészt az ázsiai országokból származott.
Kiemelkedő a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek exportjának mintegy másfélszeres volumennövekedése, ami elsősorban a gépjárműgyártáshoz szükséges termékek − automata szabályozó- vagy ellenőrző műszer és készülék; mindezek alkatrészei és tartozékai − németországi kivitelének köszönhető.
Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek volumene mindkét forgalmi irányban 5%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmények kivitele negyedével, behozatala csaknem harmadával csökkent, elsősorban a kukorica forgalmában jelentkező visszaesésnek köszönhetően. Az élő állat, a hús és húskészítmény, valamint az állati takarmány forgalma viszont mindkét irányban növekedést mutatott.
Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első két hónapjában a kivitelben 15, a behozatalt tekintve 11%-kal haladta meg a bázisidőszaki szintet.
Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene főként az ázsiai gépkivitel jelentős megugrása következtében 27%-kal, az importé 15%-kal haladta meg az elmúlt évi alacsony bázisszintet.
Kapcsolódó cikkeink