Tesztelték az idei kókuszos szaloncukrokat: íme a legjobbak
A Szupermenta idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ennek alkalmából a szezonális termékteszt fókuszában a kókuszos szaloncukrok álltak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ezúttal 19 különböző terméket vizsgáltak laboratóriumi körülmények között, miközben laikus és szakértő tesztelők pontszámai alapján rangsorolták az édességeket – adta hírül a sokszinuvidek.24.hu.
Hogyan zajlott a teszt?
A tesztben 19 kókuszos szaloncukor vett részt, amelyek közül:
- 15 hagyományos cukorral készült,
- 4 édesítőszerrel édesített volt.
A termékek között dobozos, zacskós, valamint lédig kiszerelésű szaloncukrok is szerepeltek. A típusokat tekintve:
- 15 mártott,
- 4 töltött szaloncukrot teszteltek.
A bevonat tekintetében is változatos volt a kínálat:
- 6 termék tejcsokoládéval,
- 9 étcsokoládéval,
- 4 kakaós bevonómasszával készült.
Laborvizsgálat és élelmiszerbiztonság
A Nébih laboratóriumában végzett vizsgálatok során ellenőrizték a termékek:
- cukor-, édesítőszer- és transzzsírtartalmát,
- allergéntartalmát,
- a szemszámot (a töltelék finomsága)
- valamint a bevonat arányát.
Bár hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzést nem végeztek, a tesztelt termékek élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból rendben találtattak.
Íme a dobogósok
A szakértők és laikusok pontszámai alapján a három legjobb kókuszos szaloncukor a következő lett:
- Spar Kókuszos szaloncukor – étcsokoládéval mártott
- Favorina Kókuszos szaloncukor – tejcsokoládéba mártva
- Lissé Kókuszos szaloncukor – tejcsokoládéval mártott
Szaloncukor: az ünnepi klasszikus
A kókuszos szaloncukor évek óta az egyik legnépszerűbb ízvariáció az ünnepi szezonban. A Szupermenta tesztje nemcsak az édesszájúaknak nyújt segítséget a választásban, de biztosítja a vásárlókat arról is, hogy a kínálat minőségi és élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelel az elvárásoknak.
Kapcsolódó cikkeink
A Nébih feloldotta a madárinfluenza miatt felállított megfigyelési körzetek nagy részét
A Dél-Alföldön december 7. óta nem volt madárinfluenza-kitörés, az előírt…
Tovább olvasom >AM: megvannak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első eredményei
Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme 2024 téli ünnepi időszakában…
Tovább olvasom >Így lehet pazarlásmentes a karácsony
Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csokoládépiac nehézségei: drágulás, fenntarthatósági kihívások és új trendek
A csokoládé hosszú ideje az egyik legkedveltebb édesség, azonban a…
Tovább olvasom >Új korszak a hulladékgazdálkodásban: szigorú szabályok jönnek az EPR és DRS rendszerekben
2025 áprilisától a hulladékgazdálkodás terén új korszak kezdődik Magyarországon. Az…
Tovább olvasom >Turizmus és energia: Új lendület Dél-Európának
A nemzetközi gazdasági gondolkodásban régóta meghatározó szerepet játszott a „globális…
Tovább olvasom >