Tésztát küld az űrbe a Barilla
Az olasz Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztériummal, az Olasz Légierővel és az Axiom Space-szel együttműködésben indul kozmikus utazásra a Barilla tészta a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).
Ezzel a kezdeményezéssel Olaszország arra törekszik, hogy megerősítse az olasz konyha UNESCO szellemi kulturális örökségként való nyilvántartásba vételére irányuló pályázatát.
Ax-3 küldetés keretében mintegy három kilogramm fusillit küld a vállalat a Nemzetközi Űrállomásra még januárban az legénység segítségével, amelynek tagja Walter Villadei, a légierő ezredese is.
Extrém kóstolóteszt
A projekt a Barilla szerint „a valaha volt legextrémebb kóstoló” lesz. A küldetés során a tésztaóriás a legénység néhány tagját érzékszervi kísérletekbe vonja be azzal a céllal, hogy jobban megértse a napjaikat extrém körülmények között töltő űrhajósok táplálkozási igényeit.
Antigravitációs közegben az ételek nyújtotta élmény és az ízek érzékelése nagyon más, mint a Földön, és a Barilla ezt az egyedülálló környezetet igyekszik kihívás elé állítani tésztáival.
A vállalat úgy véli, hogy a tészta, mint széles körben népszerű élelmiszer, „ideális jelölt” az élelmiszerek jövőjének feltárására és megtervezésére.
Űrbe tartó tészta
A Barilla által az űrbe küldött tészta már megfőzve és felmelegítésre készen áll, ugyanis az űrállomáson az ételkészítés során a kész termékeket rehidratálják vagy felmelegítik.
Ráadásul a tészta főzése mikrogravitációban lehetetlen – jegyezte meg a vállalat.
A Barilla K+F csapata azon dolgozik, hogy a recept tükrözze az autentikus olasz ízeket és zamatokat, és még a visszaszámlálás előtt is al dente maradjon.
Kapcsolódó cikkeink
Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >Már növekszik a debreceni retek és a búza a Nemzetközi Űrállomáson
Megindult a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak eljárásával kezelt retek és…
Tovább olvasom >Már növekszik a debreceni retek és a búza a Nemzetközi Űrállomáson
Megindult a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak eljárásával kezelt retek és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy áremelési hullám várható a kereskedelemben
2025 első felében általánosan csökkenő áremelési szándékokat tapasztalt a GKI…
Tovább olvasom >A gyerekek jövője most a tét – 198 Tesco-üzletben lehet szavazni
Országszerte 198 Tesco üzletben szavazhatnak a vásárlók elsősorban gyerekeket és…
Tovább olvasom >Az infláció az eurózónában 2 százalékra, az EU-ban 2,3 százalékra gyorsult éves szinten
Gyorsult az infláció növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >