Az olaj próbája a sütés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 09. 10:04

Egy új termék legjobb cégére az alapos tesztelés. A Bunge Pro sütőolajok a hagyományos napraforgóolajnál hosszabb sütési élettartamot ígérnek, miközben kiváló minőségű, tápláló ételek készíthetőek bennük. Kovács László Zoltán szakács alapos tesztelésnek vetette alá a Bunge Pro két változatát.

Nagyon szigorú jogi szabályozás határozza meg, hogy mit lehet egy termék címkéjére írni, de vajon valós körülmények között is képesek arra, amit ígérnek? Kovács László Zoltán, a Marcso Catering szakácsa, több mint 30 éves szakmai múltra tekint vissza. Konyhájában kemény munkának tette ki a Bunge Pro 3–5 és Bunge Pro 7–12 sütőolajokat, és az alábbiakat nyilatkozta:

– Egy irodaház étkezdéjében teszteltem a sütőolajokat. A Bunge Pro 3–5 napos időintervallumra kalibrált sütőolaja összesen 30 órát üzemelt az étkezde grill pályáján. Ebben csak hasábburgonya sült – ebédidőben, mindennap három órán át mintegy 15–20 kilogramm. Az előírásoknak megfelelően naponta szűrtük, így még az utolsó, tizedik napon is kifogástalan minőségű étel készült benne.

A másik sütőolajat 7–12 napos használatra ajánlják. Ezt vegyes sütésben teszteltem. Ugyanúgy, mint az előző esetben, három órán keresztül folyamatosan sült benne burgonyakrokett, rántott húsok, zöldségek, gomba, sajt vagy épp kijevi csirke. Ez a nagyobb próbatételnek kitett olaj is remekül muzsikált még a hetedik napon is.*

– Ön szerint milyen előnyökkel járt a Bunge Pro olajok használata?

– A gyengébb minőségű és olcsóbb fritőzolajokkal, pálmazsírral szemben a most tesztelt termékek – megfelelő használat mellett – minden konyhafőnöknek gazdaságos, magas színvonalú megoldást jelenthetnek. Bár a literár magasabb, mint az alacsonyabb minőségű termékeknél, ha kiszámoljuk, a hosszabb sütési idő miatt mégis jóval gazdaságosabb.

– Mi a vendégek véleménye?

– A vendégek egyre tudatosabbak, kifejezetten gyakran érdeklődnek afelől, hogy miben készül az étel. Mindenképpen jó pont, bizalmat jelent, ha elmondhatjuk, hogy a zsiradék, amelyben az étel készült, kifogástalan minőségű, szívbarát, telítetlen zsírsavakban természetesen gazdag vagy omega-6 zsírsavat tartalmaz, továbbá hazai feldolgozású termék. (x)

* A Bunge Zrt. Kővári Katalin Innovációs Központjában és egy független angol laborban is napi 6 órás sütési idővel tesztelt, ez alapján lett meghatározva a várható sütési időtartam napokban. A sütési eredmények a sütési körülményektől függően változhatnak.

Kapcsolódó cikkeink