Tesco: indul a drónos házhozszállítás Írországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 09. 10. 11:05

Írországban, Galway megyében indítja el a következő hónapban drónos házhozszállítási szolgáltatását a legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc, a Tesco – írja a Guardian nyomán az origo. A tesztüzem várhatóan hat hónapig tart majd.

 

Drónokkal szállítja az otthonokba a kisebb megrendelt árukat Oranmore városában lévő üzletéből a Tesco októbertől. A Manna nevű, erre specializálodott vállalkozással kötött megállapodásuk alapján A TESCO AZT ÍGÉRI, HOGY A DRÓNOS KISZÁLLÍTÁSOK A MEGRENDELÉSTŐL SZÁMÍTVA 30-60 PERCEN BELÜL TELJESÜLNEK.
A Manna pedig már rendelkezik az ehhez szükséges engedélyekkel, így formai akadálya nincs a főpróbának. Ha az sikeresnek bizonyul, akkor a szolgáltatás területi kiterjesztéséhez a vállalkozásnak még további hatósági engedélyeket kell beszereznie.

A drónszolgáltatást biztosító cég közlése szerint drónjaik 80 métetes magasságon, és óránként akár 80 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek majd teljesítés közben. Ez azt jelenti, hogy egy 2 kilométer sugarú körben, a kiszállítás kevesebb mint 3 perc alatt megtörténhet.

Az eszközökkel egyelőre a kisebb bevásárlások otthonokba juttatását lehet megoldani, szó sincs tehát arról, hogy egy soktagú család hétvégi nagybevásárlása kiváltható a megoldással. Üzletileg azonban így is jelentős lehet az, ha a szolgáltatás sikeresen vizsgázik a következő hónapokban.

A napi, kisértékű, gyorsan fogyó termékeket érintő kisebb vásárlások piaca ugyanis növekvőben van,
A TESCÓNÁL ARRA SZÁMÍTANAK, HOGY A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN ANNAK NAGYSÁGA ELÉRHETI AZ ÉVI 10 MILLIIÁRD FONTOT IS (KÖZEL 4000 MILLIÁRD FORINT).

Nem a brit kiskekereskedelmi óriás az egyetlen, amely ilyen szolgáltatások bevezetésével vagy kibővítésével foglalkozik. Az Amazon már 2016 decemberében végrehajtotta első, sikeres drónos kiszállítását. A járvány pedig új lendületet adott ennek a szegmensnek. A Tesco mellett a napokban a Walmart is bejelentette – a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca birtokolja a brit Asda-hálózatot -, hogy hamarosan ők is elindítják saját drónos kiszállításukat napi fogyasztási cikkekre és háztartási termékekre. (origo)

Kapcsolódó cikkeink