Terv szerint halad a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben
A terveknek megfelelően halad a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben, a projekt keretében végzett kutatások első eredményei már kézzel foghatók – jelentette ki az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója a 20. Szőlészeti és Borászati Konferencia megnyitóján szerdán Egerben.
Váczy Kálmán Zoltán előadásában felidézte: míg a történelmi Magyarország mintegy 400 ezer hektárnyi szőlőültetvényével nagyhatalomnak számított a szőlészeti-borászati ágazatban, addig napjainkban alig 60 ezer hektárra tehető a hazai szőlőterületek nagysága. A drasztikus csökkenés okai az elmúlt évtizedek gazdasági bizonytalanságaiban és a kutatás-fejlesztés hiányosságaiban keresendők – tette hozzá. E folyamat visszafordítását célozza a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása, amelyre 2017-ben 1 milliárd 380 millió forint támogatást nyert el az egri egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete – közölte. A projekt félidejénél tart. Olyan tudásbázis alakul és épül újra Egerben, amely összekapcsolja a szőlő- és borágazat minden hazai résztvevőjét és azok innovációs igényét – jelezte. A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása – húzta alá. Az eddig elvégzett munka konkrét eredményei között említette a Kárpát-medencei szőlőfajták és szőlőklónok gyűjteményének kialakítását, amely egy későbbi nemzeti szőlőfajta-gyűjtemény alapja lehet – mondta Váczy Kálmán Zoltán. Szólt arról is: a közel 1,4 milliárdos támogatásnak nem része, ám reményeik szerint egy újabb projektelemként belátható időn belül megvalósulhat az egyetem kölyuktetői telephelyén a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet épületegyüttesének felújítása, korszerűsítése, valamint funkcióbővítése, ahol az elképzelések szerint a kiválósági központ és egyben a szőlész-borász képzés bázisa lesz. A szerdán kezdődött 20. Szőlészeti és Borászati Konferencián 36 hazai és külföldi szakember közel félszáz előadását hallgathatja meg az esemény három napjára regisztrált több mint 200 résztvevő. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egy kutatás szerint a kkv-k többségének nincs digitalizációs stratégiája
A hazai kis- és középvállalatok 59 százalékának nincs kidolgozott informatikai…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint ők azok, akik élvezik a válsághelyzeteket
Egy átfogó kutatás részeként, szakemberek játékos pszichológiai próbatétel formájában úgynevezett…
Tovább olvasom >Taste Tomorrow-kutatás: Új trendek a láthatáron – A Lánchíd Klubülés előadója volt Poór Zoltán, a Puratos ügyvezető igazgatója
Taste Tomorrow, azaz Ízelítő a jövőből – ez a neve…
Tovább olvasom >További cikkeink
eNet: már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
Magyarországon már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan…
Tovább olvasom >Harminc éves a Magyar Gabonaszövetség
Befejeződtek a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, bizakodásra ad okot, hogy a…
Tovább olvasom >Romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban májusban
Az Egyesült Államokban az előzetesen közölt adatoknál is jelentősebben romlott…
Tovább olvasom >