Terra Hungarica BorSzalon természet- és tájhű borokkal

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 17. 12:00

Több mint negyven, többségében magyarországi pincészet természet- és tájhű, azaz vegyszerektől ás adalékanyagoktól mentes boraival ismerkedhetnek meg a Terra Hungarica BorSzalonra látogatók, akik szombaton a budapesti Gerbeaud Házban akár Isabelle Legeron MW (Master of Wine) mesterkurzusán vagy egy filmbemutatón is részt vehetnek.

“Nyugat-Európában a természethű bor már jól körülhatárolható, külön kategória, szeretnénk a hasonló szemlélettel gazdálkodó borászokat Magyarországon is egy csapatba tömöríteni” – mondta el az MTI-nek Nemes Richárd, a Terra Hungarica BorSzalon egyik szervezője.

Mint hozzátette, a jelenlegi uniós szabályozás szerint 43 különböző borászati eljárás és kezelés engedélyezett, amely több tucat adalékanyag hozzáadását is jelentheti, ráadásul ezeket nem kell feltüntetni a címkén. “Mi nem azt állítjuk, hogy ezek mindegyike káros vagy nem kívánatos, de a fogyasztók pontos tájékoztatását – más élelmiszerekhez hasonlóan – fontosnak tartjuk” – jegyezte meg a szakember.

Nemes Richárd elmondása szerint a Terra Hungarica ernyője alatt azokat a borászatokat szeretnék összegyűjteni, amelyek vállalják, hogy forgalomba hozott boraikat kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből készítik, és azokat a borvidéken kívül csak palackozott formában értékesítik, kerülik továbbá a felszívódó gyom- és rovarirtó szerek, műtrágya, gépi szüretelő eszközök használatát.

A borok természetességének és egyediségének megőrzése érdekében vállalniuk kell, hogy nem használnak hozzáadott anyagokat, különös tekintettel az aromákat befolyásoló fajélesztőkre, enzimekre, hozzáadott savra, aszkorbinsavra, tápsókra, stabilizáló adalékanyagokra (például guar gumi), hozzáadott cukorra, tanninra és fachipsre.

A Terra Hungarica BorSzalonon részt vevő pincészetek tartózkodnak az olyan eljárásoktól, mint például a fordított ozmózis, a vákuumos lepárlás vagy a mesterséges szőlőfagyasztási eljárások, emellett szabad betekintést adnak szőlőikbe és pincéikbe, és az általuk készített borokat minden esetben saját nevükkel vállalják – sorolta a társszervező.

Nemes Richárd hangsúlyozta: a BorSzalont egyaránt ajánlják a borértő és a borok világával még csak ismerkedő közönségnek is. “Az eseményen bemutatott tételeket kóstolva reményeink szerint kialakulhat egy egységes kép a látogatókban, amely szerint ezek a borok nemcsak izgalmasak és kiválóak, de jól tükrözik a termőhelyet és mentesek az olyan sallangoktól, amelyek uniformizálják a bort” – fogalmazott.

Szombaton 29 termelő mutatja be borait: Balassa István, a Barta Pince, a Bott Pince, a Csobánci Bormanufaktúra, Demeter Zoltán, Kaló Imre, Karner Gábor, a Királyudvar, a Kreinbacher Birtok, Losonci Bálint, Maurer Oszkár (Szerémség), a Meinklang (Burgenland), a Nikolaihof (Wachau), az Orsolya Pince, a Pelle Párlat, Pók Tamás, a Pósta Borház, a Ráspi Pince, a Somlói Apátsági Pincészet, a St. Andrea, Szászi Endre, Szecskő Tamás, Szentesi József, Takács Lajos, a Tokaj Kikelet, a Tokaj Nobilis, a Tamás Pince, Franz Weninger (Sopron) és Franz Weninger (Horitschon, Burgenland); a Best of Terroir Club válogatásban pedig olasz, spanyol, szlovén, német, valamint Franciaországból Loire-völgyi, elzászi, burgundi, Rhone-menti és champagne-i természethű tételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Nemes Richárd kiemelte a Terra Hungarica BorSzalon vendégei közül a That Crazy French Woman című televíziós műsoráról ismert Isabelle Legeron Master of Wine-t, aki mesterkurzust is tart a Gerbeaud Házban, valamint a világ legrébbi biodinamikus borászatát, a wachaui Nikolaihofot.

Az Edison Network, a Gerbeaud Ház, a Terroir Club és az In Vino Consulting által közösen szervezett boreseményen mutatják be Magyarországon először Olympe és Yvon Minvielle L’esprit du vin – Le réveil des terroirs (A bor szelleme – A termőhely újjáéledése) című, a biodinamikus gazdálkodásról átfogó képet adó dokumentumfilmjét. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink