Természetesen koffeinmentes kávéfajtát fejleszt egy brazil kutatóintézet
Egy brazil kutatóintézet döntő szakaszába lépett annak a kétévtizedes projektjének, amelynek célja természetes módon koffeinmentesek arabica kávéfajták kifejlesztése. A kutatók szerint a fejlesztés jelentős kereskedelmi potenciállal bírhat.
A programot az Instituto Agronomico de Campinas (IAC) nevű vezető kávékutató központban dolgozzák ki, amely már számos nagy terméshozamú kávéfajtával járult hozzá Brazília kávé-világpiaci szerepvállalásához, amely a kereskedelem több mint egyharmadát adja.
Az IAC kutatói elmondták, hogy a létesítményükben található csíraplazma-bank segítségével regionális szántóföldi kísérleteket kezdenek néhány olyan fajtával, amelyeket több éve fejlesztenek különböző, természetes módon nagyon alacsony koffeintartalmú kávéfajták keresztezésével.
Ha sikerrel járnak, az így létrehozott fajták piaci rést tölthetnek be a jelentős fogyasztású régiókban, így Európában és az Egyesült Államokban, azon fogyasztók körében, akik ezeket a fajtákat részesítenék előnyben a jelenleg kémiai vagy ipari eljárással koffeinmentesített termékekkel szemben.
A koffeinmentes kávét értékesítő vállalatok a koffein eltávolítására szolgáló ipari eljárások elhagyásával csökkenő költségszint révén szintén profitálhatnának.
– Az eddigi eredmények ígéretesnek tűnnek, bizakodóak vagyunk
– mondta Julio Cesar Mistro, az IAC projektet felügyelő kutatója.
A központban kifejlesztett klónok közül néhányat Brazília különböző régióiban ültetnek el. A kávécserjék általában két-három év elteltével fordulnak termőre, így még néhány évnek el kell telnie, amíg a kutatók leszüretelhetik és megkóstolhatják az első adagot.
A koffeinmentes kávé a Nemzeti Kávészövetség (NCA) adatai szerint az Egyesült Államokban a piacból mintegy 10%-kal részesedik.
Bár sokan kifejezetten a koffein adta energialöketet keresve isszák a kávét, vannak, akik arra érzékenyek, vagy éppen az esetleges alvászavarok elkerülése érdekében részesítik a koffeinmentes kávét előnyben a nap későbbi szakaszában.
Kapcsolódó cikkeink
Nincs már olyan, hogy olcsó kávé
Bár a kávéárak emelkedésének köszönhetően az ital fogyasztása csökkent, a…
Tovább olvasom >55 millió dollárt költ a brazil tejgyártásba a Lactalis
A francia Lactalis 55,3 millió dolláros (313 millió reálos) beruházással…
Tovább olvasom >Pincér, kávé van a fagylaltomban! – A nap videója
Szerintünk a kávék közé is illene, de a fagylaltlapon is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Flórián László irányítja áprilistól a Praktikert
Új ügyvezető igazgató irányítja 2025. áprilisától a magyar tulajdonú, országos…
Tovább olvasom >A szolgáltatások drágulása hajtja az inflációt – nem az élelmiszerek
Bár a közbeszédben és a kormányzati intézkedések fókuszában továbbra is…
Tovább olvasom >MLBKT: márciusban további fellendülést jelez a BMI
A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 51,2 – közölte…
Tovább olvasom >