Természetesen koffeinmentes kávéfajtát fejleszt egy brazil kutatóintézet
Egy brazil kutatóintézet döntő szakaszába lépett annak a kétévtizedes projektjének, amelynek célja természetes módon koffeinmentesek arabica kávéfajták kifejlesztése. A kutatók szerint a fejlesztés jelentős kereskedelmi potenciállal bírhat.
A programot az Instituto Agronomico de Campinas (IAC) nevű vezető kávékutató központban dolgozzák ki, amely már számos nagy terméshozamú kávéfajtával járult hozzá Brazília kávé-világpiaci szerepvállalásához, amely a kereskedelem több mint egyharmadát adja.
Az IAC kutatói elmondták, hogy a létesítményükben található csíraplazma-bank segítségével regionális szántóföldi kísérleteket kezdenek néhány olyan fajtával, amelyeket több éve fejlesztenek különböző, természetes módon nagyon alacsony koffeintartalmú kávéfajták keresztezésével.
Ha sikerrel járnak, az így létrehozott fajták piaci rést tölthetnek be a jelentős fogyasztású régiókban, így Európában és az Egyesült Államokban, azon fogyasztók körében, akik ezeket a fajtákat részesítenék előnyben a jelenleg kémiai vagy ipari eljárással koffeinmentesített termékekkel szemben.
A koffeinmentes kávét értékesítő vállalatok a koffein eltávolítására szolgáló ipari eljárások elhagyásával csökkenő költségszint révén szintén profitálhatnának.
– Az eddigi eredmények ígéretesnek tűnnek, bizakodóak vagyunk
– mondta Julio Cesar Mistro, az IAC projektet felügyelő kutatója.
A központban kifejlesztett klónok közül néhányat Brazília különböző régióiban ültetnek el. A kávécserjék általában két-három év elteltével fordulnak termőre, így még néhány évnek el kell telnie, amíg a kutatók leszüretelhetik és megkóstolhatják az első adagot.
A koffeinmentes kávé a Nemzeti Kávészövetség (NCA) adatai szerint az Egyesült Államokban a piacból mintegy 10%-kal részesedik.
Bár sokan kifejezetten a koffein adta energialöketet keresve isszák a kávét, vannak, akik arra érzékenyek, vagy éppen az esetleges alvászavarok elkerülése érdekében részesítik a koffeinmentes kávét előnyben a nap későbbi szakaszában.
Kapcsolódó cikkeink
Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >Karácsonyi hangulat dobozba zárva
Idén novemberben megérkezik a limitált kiadású Mizo diós bejgli ízű…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >