Termelők kockázatkezelését csak együttműködéssel lehet javítani
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2024. június 20-án tizedik alkalommal adott otthont „A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer 2023. évi tapasztalatai” című workshopnak.

(Fotó: AKI PÁIR)
A 2023. évi eredmények és tapasztalatok bemutatása után, Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár (AM) és dr. Seffer Dániel miniszteri biztosi titkárságvezető (NGM) beszélt az agrárbiztosítások piacát jellemző aktuális helyzetről, a jövőbeni kihívásokról és azok megoldási lehetőségeiről. A rendezvényen a házigazda mellett az agrárbiztosítási piac meghatározó szereplőin kívül az Agrárminisztérium (AM), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, néhány vármegyei Kormányhivatal, a Magyar Nemzeti Bank, továbbá a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben illetékes szervezetek (Magyar Államkincstár, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Agrárkamara) képviselői vettek részt. A rendezvény második részében a közel 50 jelenlévő műhelymunkában vehetett részt, melynek témája az agárkár-enyhítési rendszer és a piaci biztosítók kárbejelentési és kárszemlézési folyamatának összehangolási lehetősége volt. Az aktív szakmai diskurzus során sikerült a két, teljesen más megközelítésű rendszer folyamatainak egységesítéséből származó előnyöket és akadályozó tényezőket, valamint a jövőben megoldandó feladatokat számba venni. A szakmai összejövetel jelentősége abban állt, hogy a szakmai eszmecserén túl kiindulási alapot szolgáltatott a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működtetéséért felelős, illetve abban részt vevő szervezetek képviselői számára a továbbfejlesztési irányok meghatározásához.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >30 százalékkal drágult az étkezési tojás az év első felében
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >Közel negyedével esett vissza a nyerstej exportja egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szobaszervíz helyett ételrendelés – házhoz megy a lángos
Egyre több turista rendel ételt a szállására a foodora nemzetközi…
Tovább olvasom >Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >Longevity – divat vagy tudatosság?
Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan lehet minél tovább…
Tovább olvasom >