Termálvízzel üzemel a Pedigree gyártója

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 24. 00:01

Csongrád-bokrosi üzemében különleges korszerűsítéseket végzett el az elmúlt hónapokban a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft., amely többek között a magyarországi állattartók körében legnépszerűbb Pedigree® termékcsalád gyártója.

Modernizálta az irodai melegvízrendszert és a fűtési rendszert, hogy a gyár öko-lábnyoma tovább csökkenhessen a vállalati globális tervek szerint. Csak a fűtés korszerűsítésével 30 családi ház éves földgázigényét váltja ki zöld energiára a cég.
A Mars Magyarországot többek között azért is választották Magyarország egyik legjobb munkahelyének (Hewitt legjobb munkahely felmérés), mert a munkatársai mellett a környezettel is törődik.
A projekt célja az volt, hogy az épület fűtését és a higiéniás (mosogatás, fürdés, mosás) célokat szolgáló meleg vizet olcsóbb és környezetbarát megoldásra cserélje le a jelenlegi gáztüzelésű kazánok helyett. Megoldásként termálvíz felhasználást választott a Mars. A több száz méter mélyről feltörő vizet tovább melegítik „kazán rásegítéses” üzemmódban, mivel a termálvíz hőfoka nem teszi lehetővé az irodaépület hőigényének maradéktalan kiszolgálását. Az így nyert hőenergia 87 %-át váltja ki az eddigi energiahordozóknak.
További fejlesztések is történtek a gyárépületben többek között a gőzkazánok égőfej cseréje és szabályzásának átalakítása is. Ennek az ellenőrző és szabályzó rendszernek a kiépítésével a Mars 40 000 m3 földgázzal kevesebbet használ fel a kazánházában, ami 76 tonna CO2 kibocsátás csökkentésének felel meg. Fontos megemlíteni, hogy a földgázhasználat mellett 11 háztartás éves igényének megfelelő villamosenergia felhasználás is csökkent – tartalmazza a vállalat közleménye.
Kapcsolódó cikkeink