Terjed az üvegházi termelés
Természetessé vált, hogy a téli szezonban is friss leveles zöldségeket vagy paradicsomot tudunk fogyasztani – írja a Világgazdaság Online. Ami ezt lehetővé teszi – a kereskedelem globális jellege mellett –, az a helyi termelési technológiák fejlődése. Ahhoz, hogy ezek a növények egy magból kikelve eljussanak az asztalunkig, először tápanyagra és fényre van szükségük. A hagyományos szabadföldi termeléssel még a mediterrán országokból ideszállított termékek sem tudnának az elvárt minőségben, mennyiségben, megfizethető áron a hazai boltok polcaira kerülni a téli hónapokban.
A szabadföldi termeléshez képest a zárt, például üvegházi vagy más vertikális termelési mód nagyobb hozammal jár, mert lehet szabályozni a zöldségek környezetét és fejlődését. Egy 2017-es felmérés adatai szerint az Egyesült Államokban a zárt termelési módok során csak a szereplők 24 százaléka ülteti talajba a növényeket, a legtöbben, 49 százalékos arányban már folyékony, úgynevezett hidrokultúrás, hidropóniás eljárást használnak.
Ahol már nem talajba ültetnek, ott a modern farmok közelebb kerülhetnek a városi övezetekhez, csökkentve ezzel a szállítási, tárolási költségeket. A modern üvegházak a magas hozam érdekében szellőztetéssel, fűtésrendszerrel, árnyékolókkal, LED-világítással és a legfejlettebb klíma- és öntözésvezérléssel, növénykamerával vannak felszerelve.
A számítógép-vezérelt rendszer lehetővé teszi a biológiai, vegyszermentes növényvédelem használatát a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben, továbbá biztosítja az egészséges, ízletes és biztonságos, magas minőségű termékek előállítását. Jó hír, hogy nem csak a fogyasztók és a termelők juthatnak előnyhöz a zárt termelés bővüléséből. Kisebb tőzsdén befektetett tőkével is elérhető már az üvegházi technológia (pl. LED, klimatizálás) szállítóinak globális piaca, amelynél 2023-ig évi 10 százalék feletti bővülés várható, de fontos vizsgálni az egyes cégek egyéb tevékenységét és egyedi kockázatait is. (vg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A hazai és az exportpiacokon is keresett termék a jó minőségű magyar spárga
A jó minőségű magyar spárga iránt óriási a kereslet mind…
Tovább olvasom >Emelkedett a spenót termelői ára
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 560 hektárról 14,02 ezer tonna…
Tovább olvasom >Nemcsak a magyarok asztalára kerül hazai torma a húsvéti ünnepek alatt
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >