Terjed az üvegházi termelés
Természetessé vált, hogy a téli szezonban is friss leveles zöldségeket vagy paradicsomot tudunk fogyasztani – írja a Világgazdaság Online. Ami ezt lehetővé teszi – a kereskedelem globális jellege mellett –, az a helyi termelési technológiák fejlődése. Ahhoz, hogy ezek a növények egy magból kikelve eljussanak az asztalunkig, először tápanyagra és fényre van szükségük. A hagyományos szabadföldi termeléssel még a mediterrán országokból ideszállított termékek sem tudnának az elvárt minőségben, mennyiségben, megfizethető áron a hazai boltok polcaira kerülni a téli hónapokban.
A szabadföldi termeléshez képest a zárt, például üvegházi vagy más vertikális termelési mód nagyobb hozammal jár, mert lehet szabályozni a zöldségek környezetét és fejlődését. Egy 2017-es felmérés adatai szerint az Egyesült Államokban a zárt termelési módok során csak a szereplők 24 százaléka ülteti talajba a növényeket, a legtöbben, 49 százalékos arányban már folyékony, úgynevezett hidrokultúrás, hidropóniás eljárást használnak.
Ahol már nem talajba ültetnek, ott a modern farmok közelebb kerülhetnek a városi övezetekhez, csökkentve ezzel a szállítási, tárolási költségeket. A modern üvegházak a magas hozam érdekében szellőztetéssel, fűtésrendszerrel, árnyékolókkal, LED-világítással és a legfejlettebb klíma- és öntözésvezérléssel, növénykamerával vannak felszerelve.
A számítógép-vezérelt rendszer lehetővé teszi a biológiai, vegyszermentes növényvédelem használatát a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben, továbbá biztosítja az egészséges, ízletes és biztonságos, magas minőségű termékek előállítását. Jó hír, hogy nem csak a fogyasztók és a termelők juthatnak előnyhöz a zárt termelés bővüléséből. Kisebb tőzsdén befektetett tőkével is elérhető már az üvegházi technológia (pl. LED, klimatizálás) szállítóinak globális piaca, amelynél 2023-ig évi 10 százalék feletti bővülés várható, de fontos vizsgálni az egyes cégek egyéb tevékenységét és egyedi kockázatait is. (vg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Itt a Szupermenta nyári vetőmagtesztje: főszerepben a cukkini
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkinivetőmagokat vizsgáltak a Szupermenta…
Tovább olvasom >Már növekszik a debreceni retek és a búza a Nemzetközi Űrállomáson
Megindult a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak eljárásával kezelt retek és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >