Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár a Somlói borvidéken is azonosították a szőlő aranyszínű sárgaság kórokozóját. Ezzel a súlyos növényegészségügyi kockázatot jelentő betegség már hazánk borvidékeinek közel 70%-át érinti – figyelmeztet a hatóság.
A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) fitoplazmás eredetű kór, amely ellen jelenleg nincs hatékony növényvédőszeres kezelés. A betegség terjedéséért egy invazív rovar, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) a felelős. A Nébih hangsúlyozza: az ellene való védekezés, különösen az érintett térségekben, elengedhetetlen a hazai szőlőállomány és borkultúra védelme érdekében.
A fertőzés megelőzésének jelenleg egyetlen hatékony módja az amerikai szőlőkabóca elleni célzott permetezés, valamint az egészséges szaporítóanyagok használata. A védekezés kötelező minden hatóságilag körülhatárolt területen, továbbá az összes hazai szőlő szaporítóanyag-termő területen. A hatóság emellett erősen javasolja a megelőző kezelések alkalmazását az egyéb szőlőtermő térségekben is.
A fertőzés kockázatát növeli, hogy a rovar gazdanövényei a szőlőültetvényeken kívül is előfordulnak, ezért ezek irtása szintén fontos része a védekezési stratégiának.
A mostani bejelentéssel együtt immár 15 hazai borvidék érintett a betegségben a 22-ből, köztük Villány, Tokaj, Eger és Szekszárd is. A hatóság és a szakmai szervezetek összefogása most különösen fontos, hogy a magyar borászat számára létfontosságú termőterületeket meg lehessen óvni a kórokozó további terjedésétől.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: jelölési és élelmiszerminőségi hibát is találtak a rumok ellenőrzésekor
Rumokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy terméknél jelölési…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >