Terítéken az élelmiszer-biztonság

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 01. 28. 00:00

Az uniós csatlakozás után megszaporodott élelmiszerbotrányok arra utalnak, hogy a csatlakozás előtt, a kötelező határellenőrzések idején nagyobb biztonságban tudhatták magukat az élelmiszerfogyasztók , mint azóta.

A tavalyi M.E.G.A.botrány jól jött a magyar állat-egészségügyi hatóságnak, mivel ennek köszönhetően került egy kézbe – az agrártárca felügyelete alá – az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos összes feladat, s az erre az évre tervezett leépítést is kétszáz fővel mérsékelhették. Most hasonlóan jól időzítve füleltek le a fővárosi és Pest megyei ellenőrök a múlt csütörtökön két illegális élelmiszerüzemet: láthatják a fogyasztók, hogy nem csupán az ünnepek körül aktivizálják magukat.
Váchartyánban egy illegális babapiskóta-üzemmel bukott le a Teleki Édesipari Kft., amelynek korábban Tökön működött egy bejelentett gyártóegysége. Ám ott megszüntette a termelést, amiről értesítette a hatóságokat, a váchartyánit viszont nem jelentette be. "Bár a cégtulajdonos azt állította, hogy kizárólag az Auchannak szállítottak, a különböző megyékből sorra érkeznek kollégáink jelentései, hogy más üzletekben is megtalálták a cég babapiskótáit" – mondta a HVG-nek Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos. Az ügyben az állategészségügyi hatóság feljelentést tett – csakúgy, mint a kispesti illegális húsüzem esetében. Itt lakossági bejelentésre szálltak ki az ellenőrök egy lakóházhoz, és találtak 722 kiló hurkát és kolbászt a melléképületben berendezett minihúsüzemben. A lebukott tulajdonos azzal védekezik, hogy családi használatra tárolt be a disznótorosból.
Éppen a kispesti disznótorkedvelő hurkatulajdonos lebukása előtt izzott fel a vita a házi disznóvágások szabályozása körül. A sokkal inkább álpolémiának tekinthető nyilatkozatháborút az váltotta ki, hogy Süth Miklós egy interjújában a friss EU-tag Románia élelmiszer-biztonsági kockázatairól szólva előremutató kezdeményezésnek nevezte, hogy úgynevezett vágópontokat hoznak létre, amelyeken a házi vágásokat ellenőrzött körülmények közé terelhetik. Ebből vonta le sajtótájékoztatóján a következtetést Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő, hogy a kormány be akarja tiltani a házi disznóvágást, amit a szaktárca cáfolt.
Mindazonáltal a kispesti eset arra is példa, hogy a házi vágás is hizlalhatja a feketepiacot, pedig a házilag levágott disznóból az uniós szabályok szerint még az ingyenes kóstoló is forgalomba hozatalnak számít, azaz itt is minden állategészségügyi és állatjóléti szabályt be kellene tartani. Például azt, hogy a disznót csak kábítással lehetne levágni. Ráadásul az egészségügyi kockázat sem elhanyagolható: a főállatorvos szerint délről "közelít" – a hús megfelelő hőkezelésével egyébként elpusztítható – Trichinella spiralis nevű fonálféreg által okozott, magas lázzal és hasmenéssel járó trichinellózis. Az uniós csatlakozás előtt kötelező volt a vizsgálata – még ha ezt a házi vágásokon nem tartották is be -, az EU-szabályozás viszont nem tartalmazza.

Kapcsolódó cikkeink