Teret nyert Európában az INBÉ jelölés

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 07. 22. 00:00

APCO Insight független felmérése kimutatta, hogy az európai étel- és italgyártók – kicsik és nagyok egyaránt – aktívan és folyamatosan vezetik be az Irányadó Napi Beviteli Értéken (GDA) alapuló önkéntes jelölési rendszert.Múlt év novemberétől
idén március közepéig végezték
Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban,
EK-ban és Hollandiában azt a 2.026 étel- és
italgyártóból álló reprezentatív
mintára kiterjedő felmérést, amelybe
multinacionális vállalatok és családi
tulajdonban levő hentesüzletek és pékségek
is beletartoztak. A felmérésből kiderült, a kis-
és közepes vállalkozások követik a
nagy élelmiszeripari cégek példáját
az INBÉ jelölési rendszernek a termékek
széles választékánál történő
önkéntes alkalmazásában” – mondta Jean
Martin, az Európai Unió Élelmiszeripari
Konföderációjának (CIAA) elnöke. “Két
évvel ezelőtt még alig alkalmazták az INBÉ
jelölési rendszert, ma pedig az élelmiszerek és
italok jelentős és gyorsan növekvő hányadát
lefedi a rendszer.”

A CIAA nagyvállalati tagjai
tervezik, hogy 2009 végéig termékeik 100%-ánál
bevezetik az INBÉ jelölés alkalmazását
Európa-szerte, néhány cég pedig már
az idei év végéig el kívánja érni
ezt a célt.

A vállalatok a tápanyagok
és adag-méretek nagyobb választéka
tekintetében is kiszolgálják a fogyasztói
igényeket. A válaszolók mintegy 43%-a
csökkentette jelenlegi termékei telített zsírsav-,
só- vagy cukortartalmát, illetve 2004 január óta
olyan új termékeket vezetett be, amelyek kevesebbet
tartalmaznak ezekből az összetevőkből. A CIAA tagok különálló
felmérései azt mutattták, hogy a nagy többség
hasonló módon változtatta meg termékei
összetételét ugyanebben az időszakban. “Az
európai étel- és italgyártók
szempontjából a legmagasabb prioritású
feladat, hogy segítsék a fogyasztókat egy
kiegyensúlyozott étrend kialakításában”
– mondta Martin úr.

Kapcsolódó cikkeink