Tényleg sok a vegyszer a magyar élelmiszerekben?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 14. 09:20

A fogyasztók mindig is igényelték az olcsó, jó minőségű és lehetőleg vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket. Azonban az agrárium szereplői számára ez gyakran kihívást jelent: a termelés hatékonyságának növelése, az árak alacsonyan tartása és a minőség fenntartása közötti egyensúly kialakítása nem mindig egyszerű.

Az Agrárszektor szerint számos kertészeti rendezvényen elhangzott már, hogy a fogyasztóknál szemléletváltást kellene elérni, és el kellene távolítani a köztudatból azt az elképzelést, hogy a kertészetek „vegyszerezik” a növényeket. Ahogy egy szakember mondta: „Ezeket ne nevezzük vegyszereknek, ezek növényvédőszerek, a növények orvosságai, pont olyan, mint amikor egy ember megbetegszik és gyógyszert vesz be, amire szüksége van a gyógyuláshoz, és arra sem mondja azt, hogy vegyszerezi magát.”

A fogyasztói elvárások és a piaci verseny miatt a termelők igyekeznek minél hatékonyabban termelni, ami gyakran nélkülözhetetlenné teszi a növényvédőszereket. A biotermékek drágábbak, mivel alacsonyabb termésátlaggal járnak, hiszen a kórókozók és kártevők jelentős részét nem távolítják el. Ezért az árakat magasabbra kell pozícionálni. Azonban van olyan eset is, amikor a növényvédőszerrel kezelt termék egészségesebb lehet, mint a bio.

Az ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendszeresen végez szermaradvány-vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok általában évente előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is zajlanak. A mérések során nagyjából 1-1,5 százalékban találnak határérték feletti növényvédőszer-maradványt a mintákban.

A fogyasztók egészségét mindig érdeklik a szermaradvány-értékek és az, hogy egy adott zöldség vagy gyümölcs mennyire egészséges. Az agrárszereplők feladata, hogy megfelelő technológiával és felelős módon termeljenek annak érdekében, hogy a piacon elérhető termékek minősége megfeleljen a fogyasztói elvárásoknak.

Kapcsolódó cikkeink