Tényleg sok a vegyszer a magyar élelmiszerekben?
A fogyasztók mindig is igényelték az olcsó, jó minőségű és lehetőleg vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket. Azonban az agrárium szereplői számára ez gyakran kihívást jelent: a termelés hatékonyságának növelése, az árak alacsonyan tartása és a minőség fenntartása közötti egyensúly kialakítása nem mindig egyszerű.
Az Agrárszektor szerint számos kertészeti rendezvényen elhangzott már, hogy a fogyasztóknál szemléletváltást kellene elérni, és el kellene távolítani a köztudatból azt az elképzelést, hogy a kertészetek „vegyszerezik” a növényeket. Ahogy egy szakember mondta: „Ezeket ne nevezzük vegyszereknek, ezek növényvédőszerek, a növények orvosságai, pont olyan, mint amikor egy ember megbetegszik és gyógyszert vesz be, amire szüksége van a gyógyuláshoz, és arra sem mondja azt, hogy vegyszerezi magát.”
A fogyasztói elvárások és a piaci verseny miatt a termelők igyekeznek minél hatékonyabban termelni, ami gyakran nélkülözhetetlenné teszi a növényvédőszereket. A biotermékek drágábbak, mivel alacsonyabb termésátlaggal járnak, hiszen a kórókozók és kártevők jelentős részét nem távolítják el. Ezért az árakat magasabbra kell pozícionálni. Azonban van olyan eset is, amikor a növényvédőszerrel kezelt termék egészségesebb lehet, mint a bio.
Az ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendszeresen végez szermaradvány-vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok általában évente előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is zajlanak. A mérések során nagyjából 1-1,5 százalékban találnak határérték feletti növényvédőszer-maradványt a mintákban.
A fogyasztók egészségét mindig érdeklik a szermaradvány-értékek és az, hogy egy adott zöldség vagy gyümölcs mennyire egészséges. Az agrárszereplők feladata, hogy megfelelő technológiával és felelős módon termeljenek annak érdekében, hogy a piacon elérhető termékek minősége megfeleljen a fogyasztói elvárásoknak.
Kapcsolódó cikkeink
Hasítanak a gyümölcsakciók az áruházláncokban
A hideg hónapok beköszöntével a vitaminpótlás nemcsak az egészségmegőrzés szempontjából…
Tovább olvasom >Hiány alakulhat ki a káposzta piacán, tovább drágulhat a zöldség ára
A FruitVeb elemzése szerint hiány fenyegeti a káposztapiacot, és még…
Tovább olvasom >Veszélyben a banán: betegségek és klimatikus változások fenyegetik a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét
A globális felmelegedés és az időjárási szélsőségek súlyosan érintik a…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >