Tények és érvek

Szerző: Saltzer Kornél Dátum: 2007. 09. 24. 08:00

Egy év alatt, 2006. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedtek a KSH adatai szerint.Drasztikusan emelkednek az élelmiszerárak a világpiacon is, a gabonakészletek csökkenése miatt. A megváltozott időjárási viszonyok kö­vet­kez­té­ben estek a termésátlagok, drágultak a termények. Az OECD tanulmánya szerint ez a tendencia tartósnak ígérkezik. Ezek a nem túl örömteli tények.
Jó, fogadjuk el a terméskiesést, fogadjuk el a beszállítók érveit. De gondolkodjunk el egy kicsit.
A SPAR üzleteiben, a szortimentben döntően Magyarországon előállított, a magyar ízlésnek megfelelő élelmiszerek szerepelnek. Az import aránya alacsony. Ezt a jó szokásunkat meg is kívánjuk tartani.
Azonban a meglévő jó együttműködés a beszállítóinkkal nem ok arra, hogy az indokoltnál magasabb áremelést elfogadjunk. Kinek jó az, ha az ipar és a termelők a mostani helyzetet felhasználják esetleg kevéssé hatékony gazdálkodásuk fedezésére? A vásárlók addig tudnak nyújtózkodni, amíg a takarójuk ér. Egy picit még azon is túl nyújtózkodnak, de lehetőségeik végesek. Itt van mindjárt a 7-8 százalékos reálkereset-csökkenés, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. S alig jutottak túl a családi kasszát alaposan megterhelő iskolakezdés kiadásain.
A SPAR szakemberei, szállítópartnereinkkel együtt alaposan elemzik az áremelést, annak szükséges mértékét. Sem a termelőknek, sem a kereskedőknek nem lehet érdekük az indokolatlan áremelésből származó esetleges forgalomcsökkenés.
Első a vásárló. Az ő érdekeire és pénzére, kérem, figyelemmel kell lenni.

Kapcsolódó cikkeink