Tények a tejről a tej világnapjára
A tej egy jelentős és megkerülhetetlen élelmiszer és alapanyag. Számtalan vitamin és ásványi anyag található benne, egyéb táplálkozási előnyei mellett. Európában globális összehasonlításban is magas az egy főre jutó tejfogyasztás (meghaladja az évi 150 kg/fő mennyiséget), amit alátámaszt az is, hogy a tejből származik a táplálkozással bevitt energiamennyiség 9%-a.
A fogyasztók mellett nem feledkezhetünk el a másik oldalról sem, hiszen a gazdák számára is fontos termékről van szó, miután számos kistermelőnek jelent megélhetést vagy keresetkiegészítést a tej.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy infografikában szedte össze amit a tejfogyasztáról és -termelésről, továbbá a tej táplálkozási jelentőségéről tudni érdemes.
Kapcsolódó cikkeink
A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >