Teljesen átalakítja az étkezést a világjárvány
A világjárvány gyökeresen átalakítja azt, ahogyan étkezünk. Ennek természetesen egészséges és kevésbé egészséges vonatkozása is van, sőt a vendéglátás jövőjére is jelentős hatással lehet – írja a Hvg.hu a Bloomberg nyomán.
Kényelem, erősebb immunrendszer, stressz-sütés: a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozás felforgatja azt, ahogyan étkezünk. A Bloomberg egyik cikkében annak járt utána, milyen trendek rajzolódnak ki a koronavírus-járvány hatására az étkezésben. A változások kettősek: miközben a társadalom egy része egészségesebben étkezik és otthon főz, a feldolgozott élelmiszerek, így a fagyasztott pizzák és az instant tészták is jobban fogynak.
Ezek a változások a mezőgazdaságra is erőteljesen rányomják a bélyegüket: az avokádó ára például március eleje óta 60 százalékkal emelkedett, a termelők nem tudják tartani a lépést a megugró kereslettel. A citrusfélék is nagyobb arányban kerülnek a kosarakba az amerikai üzletekben, ugyanis a C-vitamin tartalma miatt egyre többen vásárolnak citromot és narancsot. Vietnámban a fekete fokhagymához, Indonéziában pedig a jamuhoz, egy természetes összetevőkből készülő hagyományos szerhez fordulnak a lakosok, hogy felvegyék a harcot a vírussal és erősítsék az immunrendszerüket.
Bár az, hogy az emberek jóval több ételt vásárolnak most, nem ellensúlyozza az éttermek bezárása miatti kiesést a termelőknek: ezért öntik ki a tejet a farmerek, jóval kevesebb sajtra és vajra van most igény. Számos vendéglátóhely fogad rendeléseket elviteles kiszállításra, a legtöbben azonban szűkítették a menüsort és minél kevesebb alapanyagból készülő fogásokat kínálnak.
Az otthonmaradásból fakadóan viszont egyre többen esznek az unalom és a stressz miatt is: ennek a nyertesei pedig az előre csomagolt ételek, így a fagyasztott pizzák, instant tészták, chipsek és nassolnivalók.
A szakértők szerint az embereknek most az a legfontosabb, hogy étel legyen az asztalon, ugyanakkor a mostani változások velünk is maradnak: meglátásuk szerint sokan rácsodálkoznak majd arra, hogy a készételek minősége mennyit javult az utóbbi időszakban, ezért a karantén után is vásárolni fogják ezeket, de jellemzőbb lesz az is, hogy magunknak főzünk. Ez pedig az éttermeknek már nem olyan jó hír. Az pedig szintén a jövőben hatni fog az éttermekre a szakértők szerint, hogy az emberek megtapasztalják, egy vacsora árából mennyivel több ételt vehetnek a boltokban.
Kapcsolódó cikkeink
Járványok előrejelzése érdekében vizsgálják az UHT tejeket pécsi virológusok
Az állatról emberre terjedő járványok előrejelzése érdekében indított ultrahőkezelt tejek…
Tovább olvasom >A kiskérődzők pestise okán elrendelt hazai intézkedések
A kiskérődzők pestise (KP) a juhok és a kecskék nagy…
Tovább olvasom >Madárinfluenza árnyékában: korlátozások és kihívások között a magyar baromfiágazat
A 2020-ban Magyarországon felbukkant madárinfluenza járvány máig jelentős hatással van…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: javuló gazdasági kilátások, bővülő beruházások, ugyanakkor átmenetileg növekvő infláció várható 2025-ben
Reálbér-emelkedés, stabilizálódó beruházások és a fogyasztás további élénkülése várható 2025-ben,…
Tovább olvasom >Januárban hat havi csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció
Januárban hat hónapja a legmagasabbra, 2,5 százalékra emelkedett az euróövezeti…
Tovább olvasom >Hajápolás 2025: új irányok és piaci trendek
A hajápolási piac folyamatosan változik, ahogy a fogyasztói igények, az…
Tovább olvasom >