Teljes technológiai sorral segíti a sikeres szántóföldi gazdálkodást a Syngenta

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 06. 10. 10:03

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi fajtasorait és megismerhették a legújabb technológiai törekvéseit, amelyek hozzájárulnak a sikeres gazdálkodáshoz.

 „Örömteli számunkra, hogy a rendkívüli 2020-as év után ismét személyesen mutathattuk be fejlesztéseink eredményeit partnereinknek. Vezető agrárvállalatként alapos tervezéssel és teszteléssel elértük, hogy mára teljes, egymásra épülő technológia álljon a gazdák rendelkezésére minden fontos szántóföldi szegmensben.”

– ismertette Tóth Bertalan növényvédelmi értékesítési vezető.

A magyar gazdák igen magas szinten termesztik a napraforgót, éppen ezért a Syngenta Kft. célkitűzése, hogy a termelőkkel együttműködve teljes mértékben kiaknázza a napraforgó hibridekben rejlő magas terméspotenciált, és tovább emelje az országos napraforgó termésátlagot. Ácsné dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere kifejtette: a csúcsgenetikájú hibrideken és a növényvédelmi technológián túl szakmai segítséggel is hozzájáruljanak a termés maximalizálásához. Ehhez partnerprogramot indítottak és nagyüzemi kísérletekben vizsgálják a termesztéstechnológia egyes elemeit, mint például az elővetemény-hatás, a tőszám, valamint a tápanyag-utánpótlás. A vállalat hibridkínálatából a termelők táblájuk gyomviszonyainak ismeretében, kompromisszum nélkül tudnak olajtípusnak és hatékony gyomirtás technológiának megfelelő Syngenta napraforgó hibridet választani a csúcstermés érdekében. A következő szezonban érkező új hibrideket Szeleczki Attila, fejlesztőmérnök mutatta be, köztük a kiemelkedő olajtartalommal rendelkező SY Bariliot, amely magas olajsavas Clearfield® hibrid. A magas olajsavas Express®-toleráns szegmens is további két új hibriddel bővül. Az új Sureli hibrid a rendkívüli terméspotenciáljával pedig új termésszintet nyit a linolsavas Express®-toleráns szegmensben.

A repcében is komoly szereplő érkezett a piacra, a bőtermő SY Glorietta a Syngenta új nemesítési vonalának első hírnöke. Zilahi András, a fejlesztőmérnökök vezetője elmondta: az SY Glorietta kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően az időjárási kihívásokra rendkívül jól reagál, így országszerte versenyképesen termeszthető. Az új hibridet kiemelkedő betegség-ellenállóság jellemzi a fóma és szklerotínia betegségekkel szemben, és emellett tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztenciával is rendelkezik. Kiemelkedő terméspotenciál és termésstabilitás mellett jó télállóság jellemzi.

Az őszibúza paletta is új fajtákkal bővül ettől az évtől: a magas terméspotenciállal és minőségi mutatókkal rendelkező SY Exaltation és az SY Passion korai, szálkás kalászú, malmi minőségi őszi búzafajta, amely a kalászosokra jellemző gombabetegségeknek kitűnően ellenáll, stabilan magas terméséhez pedig rendkívül jó beltartalmi paraméterek párosulnak, ismertette Balog László kampánymenedzser.

A termelők számára továbbra is rendelkezésére áll a HyvidoTM márkanév alatt futó igen keresett Jallon, SY Dooblin és SY Dakoota hibridárpánk, mellyel az elmúlt évben is magas eredményeket tudtak produkálni.

A szakember a kukorica vetőmagokról szólva elmondta: a Syngenta kínálatában már összesen 15 hibrid szerepel, amelyek a betegségekkel és rovarkártevőkkel szemben védő gyökérnövekedést segítő Elevation, vagy Elevation Plus csávázással érhetnek el a gazdálkodók. Az új generáció legújabb képviselője az SY Minerva, amely a 20 tonnás hektáronkénti átlagokat ostromolja. Az új SY Ignis pedig a fejlesztői kísérletek egyik legstabilabb eredményeit hozta az elmúlt években a FAO 300 csoport második felében.

Napraforgó gyommentesítésben új formulációs posztemergens gyomirtó szerrel jelenik meg a Syngenta 2022-ben: a Listego Pro hatékonysága meghaladja a standard készítményét. Papp Zoltán napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser elmondta: a készítmény 2-8 leveles CLP napraforgóban használható, magról kelő egy- és kétszikű gyomok 2-4 leveles állapotában. A Listego Pro kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok és a selyemmályva, illetve az egyszikű gyomok ellen.  Az újdonságok mellett a látogatók megismerték a Syngenta összes megoldását, amelyet a napraforgó gyomirtásában lehet használni. A Force 1,5 G 7-10 kg/ha dózisával a vetéssel egymenetben a pattanóbogarak lárvája, a drótférgek ellen lehet védekezni hatékonyan. Az Amistar Sun gombaölő szer mindkét hatóanyaga felszívódó hatással rendelkezik, így az egyik leghatékonyabb preventív készítmény. A várhatóan elhúzódó érés miatt szükségessé válhat a deszikkálás, amelyet a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Reglone Air felhasználásával teheti meg a termelő napraforgóban, repcében, szójában és facéliában május 21.- szeptember 21. között.

A kukorica növényvédelem területén a Syngenta 2021-ben mutatta be a Force Evo talajfertőtlenítő + starter granulátumát, amely a rovarölő teflutrin hatóanyag mellett N, P, Zn, és Mn tápelemeket is tartalmaz, ismertette Horváth András fejlesztőmérnök. Az idei hideg tavasz nem csak a kukorica fejlődését hátráltatta, de a drótférgek felsőbb talajrétegekbe történő vándorlása is később következett be, így a kártétel is később jelentkezett.

Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök a kukorica és a cirok gyomirtásáról beszélt. A kísérleti terület azon részén, ahol nem történt gyomirtás, látványos növekedésgátló hatása volt a gyomtengernek. Ezzel ellentétben az összes parcellában (Lumax, Elumis Bang, Calaris Professional, Milagro Plus) hatékony megoldásokat láthattunk.  A szakember felhívta a figyelmet a cirok gyomirtásában a preemergensen és korai posztemergensen is használható Gardoprim Plus Goldra, amellyel a neuralgikus pontnak számító egyszikű gyomok ellen lehet hatékonyan védekezni.

Asbóth András marketing menedzser szerint a Hajdúböszörményben bemutatott kalászos parcellákon is szembeötlő a szándék, amelyet a Syngenta a zászlójára tűzött, miszerint egy modern fungicid már nem csak a kórokozókat kontrollálja, hanem pozitívan befolyásolja a kezelt növények élettani tulajdonságait, ezáltal javítja a terméspotenciálját, csökkenti a stresszfaktorok hatását.

„Ennek a szemléletnek megfelelően hoztuk portfóliónkba korai védekezéshez az Amistar Prime Pack termékünket, mely már korai kijuttatásával is jelentős élettani pluszt képes realizálni a kezdeti fejlődéskor, és betakarításkor is mérhető szemtermésben realizálódik. Nagyon fontos készítményünk, a jelentős termésnövelő hatású Elatus Era kijuttatását pedig a termésképzés szempontjából fontos levélszintek – zászlóslevél és az alatti – megjelenésekor vagy kalászvédelemre ajánljuk. A Syngenta kalászos gyomirtási portfóliója új prémium tavaszi egyszikűirtó termékkel, az Avoxával bővül. Az unikális termék a búzaállományainkban megjelenő összes egyszikű gyomnövény ellen megfelelő védelmet biztosít, legyen szó rozsnok, parlagi ecsetpázsit vagy más nehezen irtható egyszikű gyomfajról gabonáinkban.”

A rendezvény látogatói megtekintették a táblák szélén bevetett többfunkciós szegélyeket is. A Syngenta 2009 óta működő Operation Pollinator programjának keretében összesen 40 ezer hektáron telepített élőhelyeket célzottan a beporzó rovarok számára, illetve az apró- és nagyvadak számára mezőgazdasági termelőkkel, üzemekkel együttműködve.

A hazai időjárási és termőhelyi adottságokhoz illeszkedő méhlegelő mix és vadlegelő mix magkeverékeket a mezőgazdasági táblák szegélyeibe, vagy kevésbé termékeny vagy nehezen művelhető területre célszerű elvetni. A táblák oldalába és a lejtős táblák aljába telepített szegélyek megvédik a termőtalajt az eróziótól és segítik a csapadék beszivárgását a talajba. A többfunkciós szegélyek, amelyek telepítésére állami támogatás is igénybe vehető, lehetővé teszik a rovarbeporzást igénylő kultúrák eredményes és jövedelmező termelését és a biológiai sokszínűség egyidejű javítását, valamint a vadkár mérséklését.

 

 

Kapcsolódó cikkeink