Tejvilágnap: a magyarok 41%-a naponta fogyaszt tejet

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 15. 00:04

A tej az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere, melyet a Föld népességének 44%-a fogyaszt napi rendszerességgel. A Nemzetközi Tejszövetség és az ENSZ 1957-től világnappal ünnepeli a tejet.

A tejből mi magyarok évente 68,9 litert fogyasztunk. Habár a hazai tejfogyasztási adat az európai középmezőnybe sorolható, egyúttal azt is jelenti, hogy mindössze alig 2 deciliter tejet iszunk naponta, a szakemberek által javasolt fél literrel szemben.
Jelenlegi ismereteink szerint a rendszeres és tudatos tejtermelés és –fogyasztás egészen Kr.e. 5000-re nyúlik vissza. Az állatokat kezdetben húsuk miatt háziasító elődeink ugyanis egy idő után felismerték, hogy bizonyos állatfajták húsukon kívül más élelmiszerforrásként is hasznosíthatók. Tehéntejet emberi táplálékként először a Közel-Keleten kezdtek fogyasztani.
Eme több ezer éves kalcium- és ásványi anyag-forrás ünneplésére méltán szenteltek világnapot a táplálkozással, egészségüggyel és tejtermeléssel foglalkozó nemzetközi és hazai szervezetek, a tejet világnappal ünneplő 160 országban azonban e jeles nap dátuma nem mindig esik egybe.
Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Napi fél liter tej már fedezi teljes kalciumszükségletünket, megőrzi csontozatunk és fogaink épségét és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.
A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag – a daganatképződéssel szemben is ellenhatást kiváltó – riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin).
A tejben lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír, tejmagnézium tartalma pedig a szívizomzat erősítőjeként ismert.
A Tetra Pak Hungária Zrt. statisztikái szerint az egy főre vetített tejfogyasztásunk megelőzi például a tejipari szempontból fejlődő piacnak számító Kína (19 I / fő), vagy Bulgária (22,6 I / fő), de még a sajtjaikról is híres franciák (57,2 l / fő), az alpesi osztrákok (56,7 l / fő) és a nagy tejtermelők hírében álló hollandok (54,2 l / fő) tejfogyasztását is, ugyanakkor messze elmarad az Európa tejfogyasztási dobogójának legfelső fokán álló írek (130 l / fő) és finnek (129 l /fő) átlagától.
A tejfogyasztást világviszonylatban szemlélve azt látjuk, hogy legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban fogyasztanak tejet (69,3 l / fő), s őket követjük mi, európai uniós állampolgárok (65,2 l / fő). Dél-Amerika lakosainál ez a mennyiség valamivel kevesebb (50,4 l / fő), Ázsia és Óceánia népei pedig csaknem harmad annyit fogyasztanak tejből (24,6 l / fő), mint az európaiak.
Kapcsolódó cikkeink