Tejpénzek: 3,56 millió eurót kapunk

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 01. 00:01

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága a héten felszabadította az Európai Unió 2010-es költségvetésében a tejágazat megsegítésére elkülönített 300 millió eurós tartalékot. Az összegből Magyarországnak 3,56 millió euró jut.

Az intézkedésre javaslatot tevő Surján László néppárti képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejti: az Európai Parlament által megkövetelt összeg jelentősen megnöveli a tejtermelők támogatásának lehetőségét, hiszen a korábbi 450 millió euróval együtt már 750 millió fordítható erre a célra. A tagállamok felelőssége, hogy ezzel az összeggel jól gazdálkodjanak. A néppárti képviselő szerint elsősorban a kistermelők, a családi gazdaságok fejlesztését, versenyképessé tételét kellene támogatni.
Magyarországnak az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága által felszabadított 300 millió euróból 3.560.000 euró jut – mondta az MTI-nek Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára.
A szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy már tárcaközi körözésen van az a rendelettervezet, amelynek alapján az Európa Unió szabályai szerint 2010. július 1-ig kifizetik a tejtermelőknek járó, tejkilogrammonként (1 liter tej = 1,03 tejkilogramm) 50-60 fillért jelentő többlettámogatást. Mégpedig a 2008-2009. kvótaévekkel számított tej mennyisége alapján. A rendelet várhatóan márciusban jelenik meg.
A tejtámogatások előreláthatóan minden regisztrált tejtermelőnek járnak majd, amennyiben az esetleges feltételeket teljesítik – nyilatkozta az MTI-nek Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára – írja a privatbankar.hu.

Kapcsolódó cikkeink