Tejfelvásárlási ár: álom és valóság

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 03. 08:00

Ha vasárnap este, akkor tejipari fórum. Immár a második Anugán várt a tejágazat 250 döntéshozójára kihagyhatatlan program vasárnap kora este. A fórum idei témája: hogyan lehetnek úrrá az érintettek a globális tejtúltermelés okozta piaci zavarokon.– A tömegtermékek ára történelmi mélypontra csökkent az elmúlt 12 hónap során – jelentette ki Ake Hantoft, a világ 80 országában több mint 100 márkával jelen lévő dán Arla cég alelnöke. – Javulás elsősorban a kereslet növekedésétől várható, például Kínában.
Továbbra is fontosnak tartja az EU intervenciós felvásárlásait a piac kedvező befolyásolása érdekében. Arra azonban most nem tért ki, hogy a máris óriási uniós készletek majdani értékesítése milyen újabb piaci problémákat fog okozni.
Elhangzott a fórumon, hogy a német tejtermelő gazdák még mindig literenként 40 centes felvásárlási árról álmodoznak a jelenlegi 21-24 cent/liter ár helyett.
– A következő 18 hónap során nem várható a tejtermékek iránti globális kereslet növekedése. Bár Európa sok régiójában most is kellemesebb szinten, 30 cent körül alakul a felvásárlási ár. Ez változhat 25, de talán 40 centre is, a piac alakulásától függően – mondta Mark Voorbergen, a holland Rabobank tanácsadója. – Jövő év második felében várható, hogy az árak érzékelhetően növekednek. A 40 cent azonban nagyon-nagyon kellemes felvásárlási ár lenne.

Kapcsolódó cikkeink