Tejcsokoládékat vizsgált a Nébih februárban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 29. 11:28

A tejcsokoládékat vizsgálta februári Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hétfőn az MTI-vel.

csokolade

A tájékoztatás szerint a 26 bel- és külföldi előállítású – köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes – termékeket ellenőriztek a Nébih szakemberei. A tejcsokoládék a kakaó-, a tejszárazanyag és a tejzsírtartalom alapján nagyon jó minőségűnek bizonyultak, számos termék a „különleges” kategóriának is megfelelt volna. Főként jelölési hibák miatt 17 terméknél hatósági eljárás indult, amelyből 4 termék esetében szabott ki bírságot a hatóság.

A magyar boltok kínálata alapján 30-35 százalékos kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból vettek hatósági mintát a hivatal munkatársai. A tejcsokoládék ellenőrzése során a szakemberek megvizsgálták – többek között – a biztonsági paramétereket, a tápanyagok mennyiségét, a kakaóvajtól eltérő növényi zsírok jelenlétét, a glutén- és laktózmentes édességek glutén- és laktóztartalmát, valamint azt is, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

Az egyik termékben alacsonyabb volt a tejzsírtartalom az előírtnál; egy terméknél pedig a Magyar Élelmiszerkönyv alapján tejcsokoládéknál nem engedélyezett csokoládé és tejszín aromát használtak fel. Utóbbi vállalkozót a Nébih kötelezi az anyagnorma megváltoztatására. További két esetben a tej szárazanyag tartalom nem felelt meg a termékek specifikációjában, illetve azok jelölésén szereplő értéknek.

A cukortartalom a „diabetikus” tejcsokoládék vizsgálatánál különösen fontos információ. Az idevonatkozó magyar rendelet szerint ezen termékeknél a cukormennyiség legfeljebb 3 százalék lehet, amit a tejcsokoládé kizárólag a felhasznált alapanyagok cukortartalmából eredően, természetes módon tartalmazhat, e mennyiségbe azonban nem számít bele a fruktóz (gyümölcscukor). Három terméknél a mérési eredmény meghaladta a megengedett legfeljebb 3 százalékos értéket, így azokat nem lehet diabetikusnak nevezni. A csomagoláson található tápértékjelölésen viszont a tényleges cukortartalmakat tüntették fel. A tájékoztató megjegyzi: ez év július 20-tól a „diabetikus” fogalom megszűnik.

Három terméket jelöltek – a 26-ból – glutén- vagy laktózmentesként. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezeknél a glutén- és laktóztartalom a kimutatási határ alatt volt.

A jelölés ellenőrzésekor több pontatlanságot is találtak a hivatal szakemberei. Az összetevők felsorolásánál az egyik terméknél nem emelték ki az allergén anyagot, és volt olyan is, amelyen a nem allergén anyagot emelték ki, megtévesztve ezzel a fogyasztót. Egy másik terméknél amellett, hogy nem jelölték kiemelten az allergén összetevőt, az előírt mennyiségű tejzsírt sem tartalmazta, így azt nem is lehet tejcsokoládénak nevezni.

Több esetben voltak pontatlanságok a termékek tápérték jelölésében, vagyis nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel a tápérték adatokat.

A 26 termékből összesen 17-tel szemben indult hatósági eljárás. Négy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható összege mintegy 500 000 forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók – olvasható a tájékoztatóban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink