Tej Terméktanács: meg kell akadályozni a magyar tejtermékek piaci visszaszorulását
A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról – közölte a Tej Terméktanács szerdán az MTI-vel.
A szervezet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavalyi adatai alapján úgy véli, hogy a magyar tejtermékek visszaszorulása egyértelműen megfigyelhető.
A Nébih a 10 legnagyobb forgalmú üzletláncot vizsgálva megállapította, hogy 2014 óta csak a tejkínálatban nőtt a belföldi részesedés, 90,6 százalékról 95,6 százalékra. A sajtok között ugyanakkor 57,6 szalékról 46,7 százalékra, a joghurtok esetében 42 százalékról 19,4 százalékra esett vissza a magyar áru aránya. Kis mértékben a többi tejterméknél is bővült a nagy áruházláncok behozatala, hiszen a túró, a tejföl, a kefír esetében 90,9 százalékról 89,4 százalékra csökkent a belföldi részesedés átlaga. Az import aránya minden termékkategóriában a külföldi áruházaknál magasabb.
A terméktanács szerint a csökkenést az agresszív, tisztességtelen piaci magatartás okozza, ezért az agrárkormányzattól várnak intézkedést, amihez törvénymódosítási javaslatot készítenek – olvasható a közleményben.
A magyar termékek visszaszorulását azért is elszomorítónak nevezték, mert a termelők, a feldolgozók az elmúlt években százmilliárdos nagyságrendben vállaltak fejlesztéseket. A kapacitásnövelő, hatékonyságjavító, költségcsökkentő, környezetvédelmi, korszerűsítő beruházások azt jelzik, hogy a vállalkozások nem csupán szakmailag, de pénzügyileg is elkötelezettek a magyar tej jövője iránt – hangsúlyozta az érdekképviselet. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége – fokozott védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih
A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée (FD)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >