A tavalyihoz hasonló mennyiségű, jó minőségű dinnye lesz az idei szezonban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 15. 11:50

A tartós melegnek köszönhetően idén is jó minőségű lesz a magyar dinnyetermés, és a tavalyihoz hasonló, 200 ezer tonna körüli mennyiségből várhatóan több jut exportra – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel folytatott egyeztetést követően az MTI-vel.

dinnye-

Magyarországon – alapvetően a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt – ugyan 10 százalékkal 5000 hektárra csökkent a termőterület, ám a mennyiség nem esik vissza, a kereslet kielégítésére így is képesek a hazai termelők – írták. A görögdinnye termőterülete mintegy 4400 hektár. A legjelentősebb termőkörzetek Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya megyében találhatók. A belföldi piacon évente 120-150 ezer tonna dinnyét értékesítenek.
Sárgadinnyét 600 hektáron termelnek, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 000 tonnát. 2016-hoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt idén a termőterület. A belföldi kereslet emelkedik, így az import csökkentésével egyre nagyobb szerepet kaphat a magyar termelés is.
Emlékeztetnek, hogy a nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, mivel ekkorra már csökken a korábban induló mediterrán termelés.
Nagy mennyiségben a jövő héten a hazai sárgadinnye, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye, nem sokkal utána a tolnai, heves-jászsági, azután pedig a szabolcsi görögdinnye kerül a piacra. Piaci információk szerint a tavalyihoz hasonló árakra lehet számítani.
A NAK, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum – a kiskereskedelmi áruházláncok együttműködésével – idén is folytatja a dinnyefogyasztást ösztönző kampányát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink