Tavaly meghaladta a 28 milliárd eurót a kiskereskedelmi befektetések értéke Európában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 13. 13:10

A folyamatos bizonytalan gazdasági háttér ellenére 2011-ben a kiskereskedelmi befektetés erős eredménnyel zárt Európában – áll a Jones Lang LaSalle felmérésében.

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a teljes tranzakciós volumen meghaladja a 28 milliárd eurót, amely jelentős növekedés a 2009-es 12,3 milliárdos, illetve a 2010-es 20,7 milliárdos értékhez képest.

Földrajzilag az aktivitás nagy része továbbra is az Egyesült Királyságra és Németországra fókuszál. Az Egyesült Királyság vezeti a ranglistát, annak ellenére, hogy Németország erős második féléves teljesítményt mutatott. Az első negyedévében a Capital Shopping Centres megvásárolta a Trafford Centre-t Manchesterben több mint 1,8 milliárd euróért az év legnagyobb értékű tranzakciójának keretében. Münchenben a negyedik negyedévben a TIAA-CREF (az amerikai tanárok nyugdíjpénztára) által 400 millió euróért megvásárolt Perlacher Einkaufs Passagen bevásárlóközpont lendítette fel leginkább az eredményt.

Franciaország és Svédország ugyancsak erős utolsó negyedévet tudhat magáénak. Franciaországban a La Française AM – a Crédit Mutuel Nord többségi tulajdonában lévő befektetési alap – megvásárolta a Carrefour ingatlanok portfólióját 365 millió euróért. Svédországban a negyedik negyedévben az AMF nyugdíjalap ingatlan leányvállalata egy három bevásárlóközpontot tartalmazó portfóliót szerzett meg Stockholmban.

Jeremy Eddy, az európai kiskereskedelmi befektetések vezetője szerint tavaly a teljes tranzakciós volumen mintegy 75 százaléka mindössze öt országban történt. Ez a polarizáció nem pusztán földrajzi, hiszen főként az elsődleges ingatlanokra koncentrált – tette hozzá a szakember.

Az idei évről szólva a vezető megjegyezte, hogy hasonló trendet várnak, bár beazonosíthatók új piacok, és támogatják a sajátos jellemzőkkel rendelkező mikrolokációk iránti keresletet is, különösen a fenntartható és megfizethető bérleti díjak irányában, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. Ez a megközelítés segít a befektetőknek a főbb piacok szűk körén kívüli lehetőségek felismerésében – melyekre jelenleg a döntő többség koncentrál –, amelyek végül nagyobb megtérülést jelentenek majd hosszabb távon.

(Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink