Tavaly a válság és az időjárás rontotta le az agrárium teljesítményét

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 11. 00:04

Harmadára csökkent a mezőgazdaság teljesítménye 2009-ben – közölte a lesújtó adatot a Pest megyei Agrárkamara rendezvényén Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az MTI beszámolója alapján az értékelésben keveredtek az optimista és pesszimista felhangok: bár a gazdasági válság komoly akadályt képez a fejlődés előtt, elég jól áll a magyar agrárium. Ez a kép rajzolódik ki legalábbis a beszámolóból, ami a sok támogatásban találja meg az optimizmus okát.
A rendszerváltás óta a legnagyobb keret, 613 milliárd forint állt a gazdák rendelkezésére – mondta az államtitkár. A rossz gazdasági és természeti viszonyok ugyanakkor nem kedveztek az ágazatnak, így süllyedhetett harmadára – körülbelül 70 milliárd forintra – az agrárium nyereségessége. Az ágazat teljesítményébe még így is belefért egymilliárd eurónyi (azaz 270 milliárd forintos) exporttöbblet. A forrásokra továbbra is igény van, az elmúlt negyed évben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretéből körülbelül 400 milliárd forintra érkezett kérelem a gazdálkodóktól.
A szaktárca államtitkára néhány javaslatot is megfogalmazott: kiemelt figyelmet javasolt a dohánytermelésnek és kertészetnek, az állattenyésztésben szükséges fejlesztésekhez pedig elengedhetetlennek találta az állattartó telepek korszerűsítését. Végül pedig kilátásba helyezett még néhány szubvenciót: a kertészeti ágazatnak 180 milliárd forintot, a tejtermelőknek pedig literenként 21-22 forintos támogatást – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink