Tavaly 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 02. 08. 11:05

Csehországban tavaly 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatással korrigált adatok szerint – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

 

Nőtt 2021-ben a cseh kiskereskedelmi forgalom

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom éves bázisú növekedése 1,5 százalékos volt, havi összevetésben 1 százalékos visszaesést mértek. Tavaly novemberben az éves növekedés 11,7 százalékos volt.

A csehországi kiskereskedelem alakulását 2021-ben és 2022-ben is nagymértékben a koronavírus-járvány, illetve az annak legyőzésére hozott kormányzati intézkedések határozták meg – mondta Marie Bousková, a CSÚ szakigazgatója újságíróknak. Megjegyezte: tavaly a 2019., az utolsó Covid nélküli évvel összehasonlítva 3,7 százalékos volt a kiskereskedelem növekedése.

A járvány következtében rendkívül nagymértékben – éves szinten 16 százalékkal – nőtt az internetes üzletek forgalma. A 2020. évivel összehasonlítva emelkedés volt tapasztalható minden területen. Hat százalékkal nőtt a számítógépes üzletek, valamint a kozmetikai készítmények eladása, öt százalékkal a ruházati cikkeké és a háztartási kellékeké, négy százalékkal az egészségügyi készítményeké. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink