Tavaly 30 százalékkal csökkent a feldolgozott gyümölcsök értékesítése

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 23. 00:07

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke szerint várhatóan kevesebb gyümölcs terem az idén, mint 2009-ben, holott a tavalyi esztendőben is gyengén teljesített az ágazat.

Szabó József elmondta, hogy 2009-ben a gazdasági válság és a a klimatikus viszonyok egyaránt sújtották a gyümölcstermelőket.. A konzervipari, hűtőipari és üdítőital-gyártási területen az üzemek 2009-ben az egy évvel korábbiakhoz képest kevesebb gyümölcsöt dolgoztak fel, a gyümölcstermékek feldolgozott formában való értékesítése tavaly a 2008-as szinthez képest mintegy 30 százalékkal csökkent. Szabó szerint a fogyasztáscsökkenés hatására a magyar termelők kevesebb fejlesztést tudtak végrehajtani, s csökkent az új telepítések száma is.
Idén elképzelhető, hogy a tavalyinál is kevesebb gyümölcs terem, ám ezt – és hogy a gyümölcsösök miként teleltek át – csak a virágzás után lehet pontosan megállapítani.
Az elnök szerint a magyarországi gyümölcstermelők anyagi kondíciói idén is nehezek: sem 2008-ban, sem 2009-ben nem volt nyereségtartalom, és gyenge a termelők hitelképessége is. Úgy vélte, a gyümölcspiachoz képest a magyarországi zöldségpiaci szektor jobb helyzetben van, hiszen ott gyorsabban tudnak alkalmazkodni a piaci körülményekhez. A Kecskemét, Szentes, Mórahalom tengelyen lévő termelő és értékesítő szövetkezetek (TÉSZ) jó beszállítási lehetőséggel bírnak, hiszen koncentrált kínálatot tudnak biztosítani a magyarországi éves zöldség- és gyümölcstermés mintegy hatvan százalékát forgalmazó nagy kereskedelmi láncoknak – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink