Tavaly 3-5 százalékkal növelték a béreket a cégek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 04. 14:11

Tavaly a megelőző évinél 10 százalékkal több cégnél, gyakorlatilag csaknem minden vállalatnál volt 3 és 5 százalék körüli bérfejlesztés, és a béren kívüli juttatást adó munkáltatók száma is emelkedett – derül ki a DGS Global tanácsadó cég és az Ernst and Young közös felméréséből.

A felmérésben 327 munkáltató vett részt, közel 200 ezer foglalkoztatottal. Ez a béremelési gyakorlat minden vizsgált munkavállalói körre (felsővezetők, középvezetők, diplomások, ügyviteliek, fizikai dolgozók) egységesen igaz. A legtöbb szervezetnél 3–5 százalék között ingadozott a béremelés mértéke, ám mivel az infláció 4,9 százalék volt, így a jövedelmek reálértékét mindössze a béremelést végrehajtó válaszadók alig több mint 36 százaléka tudta megóvni vagy javítani – olvasható a közleményben.

A megkérdezettek körében tavaly a béren kívüli juttatások nagysága átlagosan csaknem 240 ezer forintot ért el munkavállalónként évente, s az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt az ezt a juttatási formát alkalmazó munkáltatók száma. A 2011-es előrejelzések ugyanakkor borúlátóbbak: a válaszadók több mint fele (55 százaléka) készül változatlan összeggel a következő évre, míg mindössze harmada tervezi a keretösszegek növelését. A béren kívüli juttatások növelését előrejelző cégek átlagosan 4,16 százalékos emeléssel kalkulálnak – közli az MTI.


Kapcsolódó cikkeink