Tavaly 155 milliárdos forgalmat produkált az online kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 05. 13:18

A magyarországi kiskereskedelemben szinte csak az internetes értékesítésben résztvevő kereskedők tudtak jelentős forgalomnövekedést realizálni 2011-ben a GKIeNET – T-Mobile felmérése szerint.

Pontos adatok csak a mérlegzárásokat követően állnak majd rendelkezésre, de az előzetes becslések alapján a magyarországi online kiskereskedelem 155 milliárd forintos forgalmat bonyolított le az év során, miközben az online szolgáltatásértékesítés is jelentősen fejlődött – olvasható a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. csütörtöki közleményében.

Egy évvel korábban az online kiskereskedelmi forgalom 133 milliárd forint volt.

A közlemény szerint az online vásárlók száma szeptember végén 1,4 millió fő volt. Az internetes vásárlók között a női-férfi arány egyensúlyba került, és 2012-től már várhatóan több hölgy fog online vásárolni, mint férni.

A kutatás szerint tavaly előre tört az online bónusz-kupon értékesítés: az év elején még csupán néhány szereplőből álló piac az év végére közel 60 szereplősre nőtt, így a kedvezményekre vadászó vásárlók már akár 200 aktív napi ajánlat közül is válogathatnak. A GKIeNET adatai alapján ez a piac 2011-ben 3-3,5 milliárd forintos forgalmat bonyolíthatott le, amelynek megközelítőleg háromnegyede a legnagyobb három szereplő között oszlik meg.

A kutatás szerint az idei év legalább annyi változást hoz az internetes értékesítésben, mint előző év. A média és telekommunikációs vállalatok az általuk kínált szolgáltatások és termékek internetes értékesítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, így a következő évek várhatóan nagy fejlesztésekkel és felvásárlásokkal fognak telni. E közben a legnagyobb magyarországi internetes kereskedők folyamatosan bővítik a termékkínálatukat, és bár eredetileg különböző termékek kereskedelméből indultak, sőt eltérő értékesítési módokkal lettek sikeresek, mindegyik áruház az online hipermarketek, más néven webplázák létrehozásán dolgozik.

Kapcsolódó cikkeink