Csökkenő fogyasztás mellett 2010-ben 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 11. 12:54

A tavalyi utolsó negyedévben a magyar GDP 1,9 százalékkal bővült – jelenti a KSH a részletes adatok alapján. Így 2010-ben 1,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

A KSH előzetes adatai 2 százalékos emelkedéssel számoltak. A naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékos volt a növekedés a korábban várt 1,8 százalékkal szemben. Negyedéves alapon 0,2 százalékkal emelkedett a GDP, ami megegyezett az első adatközléssel.

2010-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 27 120 milliárd Ft, egy főre vetítve 2 millió 712 ezer Ft volt.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása a III. negyedévi növekedés után ismét csökkent, 0,8%-kal, ami 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedését. A háztartások fogyasztási kiadása szintén újra csökkent, 0,4%-kal. A háztartások fogyasztási kiadásán belül volumencsökkenést mértünk a legtöbb főcsoportnál, különösen a közlekedésre, az egészségügyi termékekre és az élelmiszerekre fordított kiadásoknál. Ellenben a lakásszolgáltatással kapcsolatos kiadások volumene enyhén emelkedett. Mindezek mellett a mérséklődésben az előző negyedévhez képest emelkedő bázis hatása is érvényesült.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,2%-kal lett alacsonyabb. A közösségi fogyasztás területén 7,6%-os csökkenés figyelhető meg. A közösségi fogyasztás így 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP változását.

Kapcsolódó cikkeink