Tartós együttműködés az innovatív és fenntartható horgászati célú halgazdálkodás érdekében
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) fontos felsővezetői egyeztetést tartott, melynek egyik kiemelt témája a jogelőd Szent István Egyetem és a MOHOSZ között 2015-ben megkötött együttműködési megállapodás tervezett megújítása, megerősítése volt.
A felek az oktatás-képzés témakörben megvitatták a 2024 tavaszán induló, a MATE és a Debreceni Egyetem által gesztorált horgászvezető szakirányú továbbképzés feladatait, valamint tárgyaltak egy középfokú horgászati szakember képzés alapításáról és indításáról, egyben megvizsgálva az összefüggéseket a jelenlegi tógazda-tanfolyamokkal. Szóba került a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia végrehajtásában a MATE lehetséges részvételének és szerepének áttekintése, az agárdi székhelyű tanszék feladatkörének közösen támogatott bővítése és a MAHOP Plusz forrásainak okszerű, koordinált felhasználása.
Szintén szerepelt a témák között a MOHOSZ országos kecsege-programja, a balatoni kövezések monitorozása, a Velencei-tó vízpótlása, egy automatizált vízminőségi monitoring rendszer kialakítása, az etetőanyagok, csalik akkreditált minősítése, a „Halbarát” védjegy/logo kritériumrendszerének kimunkálása, kapcsoltan a folyamatban lévő halegészségügyi kutatások keretében probiotikum / antiobiotikum / egyéb gyógyszer célzott beviteli lehetőségei pl. bojli segítségével, valamint a korábban közösen meghatározott „standard” és „preferált” őshonos halfajok szaporítási, nevelési technológiáinak további fejlesztése.
Az egyeztetés záró részében szó volt a közös érintettségű rendezvényekről, valamint a tervezett közös pályázatokról is. A találkozón dr. Gyuricza Csaba rektor, dr. Kriszt Balázs, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet igazgatója, dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, valamint dr. Dérer István, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója vett részt.
MATE
Kapcsolódó cikkeink
Horgászszövetség: a halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része
A halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része – jelentette ki a…
Tovább olvasom >Tovább erősödhetnek a mezőgazdasági együttműködéseink Ugandával
Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával…
Tovább olvasom >MOHOSZ: applikáció segíti az idei évtől a horgászokat
Applikációval segíti az idei évtől a magyar horgászkártyával rendelkezőket a…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Egyre durvul a zsugorinfláció
A mosogatószer, az édességek, a tejföl, a túró, a kefir…
Tovább olvasom >NGM: az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét, új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára…
Tovább olvasom >