Tartós együttműködés az innovatív és fenntartható horgászati célú halgazdálkodás érdekében
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) fontos felsővezetői egyeztetést tartott, melynek egyik kiemelt témája a jogelőd Szent István Egyetem és a MOHOSZ között 2015-ben megkötött együttműködési megállapodás tervezett megújítása, megerősítése volt.

(Photo: Pixabay)
A felek az oktatás-képzés témakörben megvitatták a 2024 tavaszán induló, a MATE és a Debreceni Egyetem által gesztorált horgászvezető szakirányú továbbképzés feladatait, valamint tárgyaltak egy középfokú horgászati szakember képzés alapításáról és indításáról, egyben megvizsgálva az összefüggéseket a jelenlegi tógazda-tanfolyamokkal. Szóba került a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia végrehajtásában a MATE lehetséges részvételének és szerepének áttekintése, az agárdi székhelyű tanszék feladatkörének közösen támogatott bővítése és a MAHOP Plusz forrásainak okszerű, koordinált felhasználása.
Szintén szerepelt a témák között a MOHOSZ országos kecsege-programja, a balatoni kövezések monitorozása, a Velencei-tó vízpótlása, egy automatizált vízminőségi monitoring rendszer kialakítása, az etetőanyagok, csalik akkreditált minősítése, a „Halbarát” védjegy/logo kritériumrendszerének kimunkálása, kapcsoltan a folyamatban lévő halegészségügyi kutatások keretében probiotikum / antiobiotikum / egyéb gyógyszer célzott beviteli lehetőségei pl. bojli segítségével, valamint a korábban közösen meghatározott „standard” és „preferált” őshonos halfajok szaporítási, nevelési technológiáinak további fejlesztése.
Az egyeztetés záró részében szó volt a közös érintettségű rendezvényekről, valamint a tervezett közös pályázatokról is. A találkozón dr. Gyuricza Csaba rektor, dr. Kriszt Balázs, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet igazgatója, dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, valamint dr. Dérer István, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója vett részt.
MATE
Kapcsolódó cikkeink
Új gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett egy magyar kutatócsoport
Gazdaságilag hasznos gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett az Agrár-biotechnológia…
Tovább olvasom >Nagy István: jelentős mértékben támogatja a kormány a mezőgazdaság megújítását
Jelentős mértékben támogatja a kormányzat az agrárium megújítását, valamint hogy…
Tovább olvasom >A magas minőség idén is biztosított a karácsonyi halkínálatban
Az időjárás idén sem könnyítette meg a hazai haltermelő gazdaságok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >