Tartható határidőket javasol a frissen megalakult Magyar Pénztárgép Szövetség

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 30. 11:35

A Magyar Pénztárgép Szövetség szerint az online pénztárgéprendszer egyenlőséget teremt a cégek között, mert megszünteti az adóelkerülő vállalkozók eddigi versenyelőnyét. Az újonnan létrejött szakmai szervezet ugyanakkor azt kéri a kormánytól, hogy tartható határidőket szabjon a piacnak, amikor a gazdaság más szektoraiban is bevezeti az online kasszákat.

penztargep2

A Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke szerint fontos, hogy az érintettekhasznosítsák a kiskereskedelmi online átállás tapasztalatait. Novák Zoltán azt mondta: „az előző időszak legnagyobb tanulsága az volt, hogy csak reális, tartható határidőket érdemes kitűzni. Itt pedig azt kell figyelembe venni, hogy a pénztárgépek gyártása és leszállítása között kb. 3 hónap telik el, aminek egyszerűen gyártási és logisztikai okai vannak. Egy új pénztárgép kifejlesztése és engedélyeztetése pedig legalább féléves folyamat.” Az elnök kiemelte, hogy ezek az időszakok mindegyik gyártóra igazak, tehát egyetlen felelős vállalat sem ígérhet ezeknél lényegesen gyorsabb szállítást.

Novák Zoltán arról is beszélt, hogy a szakma szerint szükség van egy hatósági áras éves felülvizsgálati díjra. „A rendelet előírja az éves felülvizsgálatot, ami logikus elvárás, hiszen Magyarország legnagyobb és legbonyolultabb IT-rendszeréről beszélünk, amelynek szükséges a rendszeres karbantartása. Annak ellenőrzése is fontos, hogy nem történt-e illegális beavatkozás a készülékben. Ugyanakkor ezért a felülvizsgálatért a forgalmazóknak kell felelősséget vállalniuk, mert ők azok, akik összefogják a viszonteladók és szervizesek munkáját, és az ő kötelességük gondoskodni a szervizpartnerek megfelelő képzéseiről.” – mondta az elnök.

A piac fontos szereplői azért alakították meg a Magyar Pénztárszövetséget, mert bebizonyosodott: aziparági összefogásszükséges a konfliktusok kezeléséhez. „A kiskereskedelmi online átálláskor látszott, hogy hiányzik a még alaposabb, előzetesvéleményezés és finomítás, és hogy hatékonyabban menne az átállás, ha rendszeres szakmai véleménycsere alakulna ki az érintettek között”- mondta Novák Zoltán elnök.

A Magyar Pénztárgép Szövetséget forgalmazók, beszállítók és viszonteladók alapították. Avezetőséget a Micra-Metripond Kft., ECR-Trade Kft., MontelInformatika Kft., PezoInfo Kft., és a Juta-Soft Kft. képviselői alkotják. A Szövetség együttműködik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint társulási megállapodást tervez a Magyar Kereskedelmi Szövetséggel. A Magyar Pénztárgép Szövetség célja, hogy összefogja az iparági véleményeket, és folyamatos kapcsolattartással illetve szakmai javaslatok készítésével, véleményezéssel segítse a kormányzatot és a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő pénztárgép-munkacsoportot.

Kapcsolódó cikkeink