Tart az orosz sertéshúsembargó: új piacokat kell keresniük a tenyésztőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 08. 12:10

Új piacokra lesz szükség, ha tovább tart a sertéshús és élő állatok bevitelére irányuló orosz embargó. Az intézkedés az elmúlt hónapokban 580 millió euró exportkiesést okozott az uniós sertéstenyésztőknek – írja a Világgazdaság Online.

serteshus

Jelenleg alternatív értékesítéseket keresnek az érintettek, de ez hosszútávon nem jelenti a probléma megoldását – mondta el a Világgazdaságnak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Magyarország – akárcsak a többi uniós állam – csak a harmadik országokba, illetve az Egyesült Államokba tud exportálni, de ez sok esetben nem kifizetődő. Hiába van igény Japánban, Dél-Koreában vagy más távol-keleti országban az árura, a szállítási költség miatt nem sok cég tud élni a lehetőséggel.

A szakember szerint, ha rövidesen nem rendeződik a helyzet, az Európai Uniónak új piacokat kell találnia, vagy exporttámogatást kell nyújtania a sertéstenyésztőknek. Mivel váratlanul érte a gazdákat, nem tudtak felkészülni a döntésre, így sokan komoly kárt szenvedtek.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a napokban kiadott közleménye szerint Moszkva arra sem hozott fel megfelelő indokot, hogy miért kell a továbbiakban is fenntartani a teljes beviteli tilalmat. Brüsszel úgy ítéli meg, hogy az unióból származó sertésimport teljes tilalma ellentétes a WTO előírásaival.

A sertéspestist januárban négy vaddisznóban mutatták ki Litvániában és Lengyelországban a fehérorosz határ közelében. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a vaddisznókkal olyan vírus végzett, amely nagy valószínűséggel éppen Oroszországból származott, és Fehéroroszországon keresztül került az EU-ba.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az Orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat megküldte jelentését, amely a májusban tiltólistára került magyarországi cégek hiányosságait tárja fel. A teljes húsbevitelt tiltó intézkedés 14 céget érint, köztük van PICK SZEGED Zrt. Master Food, Pápai Hús Zrt. Azt továbbra sem lehet lehet tudni, mikor, melyik cég exportálhat újra az orosz vámunió területére.
(Agyagási Edit, vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink