Taroltak a magyar borok világ legszigorúbb borversenyén

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 13. 00:03

Nyolc magyar borászatot díjaztak a veronai Vinitalyn, amely a világ egyik legrangosabb borversenye. A 18. alkalommal megrendezett nemzetközi borversenyt (Concors Enologico Internazionale) a világ legszigorúbb borversenyének is nevezik.

A világ 27 országából, több mint ezer borászatának, 3.646 mintáját, egy 105 fős borítészcsapat bírálta el. A magyar borokat kiemelkedőnek minősítette a zsűri – nyilatkozta az egyik díjazott, a balatoni Varga Pincészet vezetője.
Varga Bálint szerint: ez a verseny a világ legszigorúbb megmérettetése, mert itt kategóriánként csak négy érmet osztanak ki (nagyarany, arany, ezüst és bronz). Itt az éremkiosztási arány mindössze 2-3 százalék, a más borversenyeken alkalmazott 30% körüli arány helyett. Itt az érmek mellett, a magas pontszámot elérő boroknak, a borászokból és szakújságírókból álló zsűri "Gran Menzione"-t (elismerő oklevelet) is ad.
A magyarok közül a legjobb eredményt a Nyakas Pincészet érte el. A zsámbéki medencében tevékenykedő borászat a legnagyobb elismerésben részesült azok közül a pincészetek közül, amelyek be merték nevezni termékeiket a szigorú zsűri által minősített versenyre. A magyar borászat mellett, SPECIAL VINITALY NATION AWARD 2010 kitüntetésben mindössze négy pincészet részesült, egy olasz, egy cseh, egy spanyol és egy svájci borászat. – nyilatkozta, az egyetlen magyar aranyérmes borászat, a Nyakas Pincészet kommunikációs vezetője Nagy Péter
A hazai pincészetek közül díjazták még a Bárdos és Fia Pincészet, Günzer Tamás, Borpalota, Bock Pincészet, a Somogyi Tibor Pincészete és az Egri Korona Borház egy-egy borát. Varga Bálint kiemelte: a nyolc díj jól mutatja, hogy a magyar boroknak van létjogosultságuk nemzetközi piacon is. Minőségben felveszik a versenyt a legnagyobb bortermelő országok boraival is – írja a Pénzcentrum.Kapcsolódó cikkeink