Tárgyalások a szarvasmarhaexportról Fehéroroszországba és Kazahsztánba

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 27. 11:27

A Kazahsztánba és Fehéroroszországba irányuló magyar szarvasmarhaexportot gátló szabályok feloldásáról tárgyalt Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a hét elején az asztanai és a minszki főállatorvossal – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel szerdán.

szarvasmarha

A közlemény szerint Minszkben Igor Brilo állattenyésztésért és állategészségügyért felelős miniszterhelyettes és Mihail Pivovarcsik főállatorvos fogadta a magyar delegációt. A fehérorosz partner megígérte: amennyiben a magyar hatóság levélben garantálja, hogy csak egészséges állat kerülhet exportra, úgy megindulhat a szarvasmarha kivitele Fehéroroszországba.

A felek megegyeztek a dupla mintavételi eljárásban, amely szerint Magyarországon egy belorusz és egy magyar állatorvos is mintát vesz, amit mindkét országban megvizsgálnak, amíg a bizalom ismét helyreáll. A belorusz főállatorvos megerősítette, hogy a magyar tenyészállatokkal szemben nincsenek minőségi kifogások.

A kazah fővárosban, Asztanában az államtitkárt Gulmira Iszajeva miniszterhelyettes és Rusztem Kurmanov főállatorvos fogadta. A találkozó központi témája a Schmallenberg-vírus kérdése volt, amelynek hatékony kezelése még sehol sem megoldott a világon, és jelenleg az Európai Unió egyetlen tagállama sem szállíthat élőállatot Kazahsztánba.

Kardeván Endre garantálta tárgyalópartnereinek, hogy Magyarország a vírustól mentes és felajánlotta, hogy a magyar hatóság akár 10 napon belül elvégzi az erre vonatkozó vizsgálatokat és megküldi az eredményeket.

A felek megállapodtak arról is, hogy Magyarország vállalja öt kazah diák állatorvosi egyetemi képzésének és húsz kazah állatorvos és laboros továbbképzésének, terepvizsgálatokon való részvételének költségeit. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink